IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските индекси приключиха с понижения, водени от финансовия сектор

Най-силно пострадаха книжата на банките след спекулациите, че Bank of America и Citigroup ще трябва да си набавят допълнителен капитал

20:30 | 28.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси приключиха с понижения, водени от финансовия сектор

Еврoпeйските индекси също отстъпиха пред тревогите за съдбата на финансовия сектор, причинени от спекулациите, че Bank of America и Citigroup ще трябва да си набавят „милиарди долари” допълнителен капитал, който да играе ролята на буфер по време на икономическата криза.

Общоевропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 загуби 1,5% от стойността си до 193,58 пункта, и по този начин увеличи загубата си от началото на годината до 2,4%. Европейският борсов барометър отскочи с 23 процента от дъното на 9 март, по данни на Bloomberg, след като надеждите на инвеститорите за скорошно икономическо възстановяване взеха превес над песимизма.

Най-силно пострадаха книжата на банките, следвани от тези на добивните предприятия и компаниите от сектора на индустриалното инженерство.

Националните борсови индекси се понижиха във всички 18 западноевропейски пазари, след като Световната здравна организация потвърди случаите на зараза със свински грип в САЩ, Мексико, Канада и Испания.

На фондовата борса във Франкфурт DAX завърши с понижение от 1,9%, а в Париж CAC 40 загуби 1,7%. Английският индекс FTSE 100 се понижи с 1,7%, а швейцарският Swiss Market – с 1,3%.

Най-потърпевши от публикацията в Wall Street Journal за незадоволителните резултати от стрес-тестовете на Bank of America и Citigroup очаквано се оказаха книжата на финансовите компании. Френската банка BNP Paribas и нейният швейцарски конкурент Credit Suisse загубиха повече от 3% от пазарната си капитализация след новината.

Дори книжата на Deutsche Bank поевтиняха с 6,7%, въпреки че най-голямата немска банка излезе на печалба през първото тримесечие на годината. Положителният финансов резултат възлезе на 1,9 млрд. долара и се оказа по-висок от очакванията за печалба от 773 млрд. долара.

В автомобилния сектор пострадаха акциите на немския концерн Daimler, който за първи път през последните 10 години отчете загуба за две поредни тримесечия. Книжата на компанията поевтиняха с 3,9%, след като стана ясно, че производителят на луксозни автомобили е реализирал загуба от 1,3 млрд. евро за първото тримесечие, което се оказа повече от предварителните прогнози.

Акциите на френските конкуренти Renault и Peugeot Citroen поевтиняха с близо 5%.

Днес също стана ясно, че годишната инфлация в Германия се е ускорила през март до 0,7%, след като през февруари потребителските цени се повишиха с най-слабия си темп за последните 10 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още