IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономиката на Литва потъва с 12,6% през първото тримесечие

Спадът на брутния вътрешен продукт е най-големият откакто страната стартира с публикуването на официални данни през 1995 година

16:54 | 28.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Икономиката на Литва потъва с 12,6% през първото тримесечие

Икономиката на Литва е отбелязала остър спад от 12,6 на сто през първото тримесечие на 2009 г. спрямо съпоставимия период на 2008 г., показват официалните статистически данни. Подобен спад се наблюдава за пръв път откакто страната публикува официални данни от 1995 г. насам.

Понижаващото се индустриално производство, спадналият интерес към износните стоки и липсата на кредитиране се сочат като основните причини за спада в икономиката. По официални данни правителството очаква срив на БВП с 10,5 на сто за цялата 2009 година, предава ВВС.

„Икономиката ни пропада в дълбока дупка и аз не виждам позитивни сигнали за близкото бъдеще“, заявява анализаторът на литовската банка SEB Bank Гитанас Науседа, цитиран от агенцията.

Премиерът на страната пък казва, че надеждата е свързана със значително по-малък спад на БВП догодина, след което да последва стабилизация и страната отново да отбележи ръст през 2011 година.

През 2008 година икономиката на Литва нарасна с 3 на сто, след като през 2007 година постигна рекорден за страната ръст от 8,9 на сто. Понижаването на активността в строителната индустрия и отраслите на текстила и продажбите на дребно обаче са довели до промяната в посоката на движение на икономиката.

Другите две балтийски държави – Естония и Латвия, също се очаква да понесат тежки удари от кризата и да отбележат икономически спадове от по над 10 на сто. Очакванията на централната банка на Естония са за понижаване на БВП с 12 на сто, докато финансовото министерство на Латвия прогнозира срив от 15 на сто тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още