IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Световната банка се включва в борбата със свинския грип с 205 млн. долара

180 млн. долара ще отидат за финансиране на мероприятия за предотвратяване на по-нататъшното разпространение на опасната зараза

11:23 | 28.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Световната банка се включва в борбата със свинския грип с 205 млн. долара

Президентът на Световната банка (СБ) Робърт Зелик обяви за готовността на банката да помогне на правителството на Мексико в борбата със свинския грип, като банката отпусне 205 млн. долара, съобщи Интерфакс.

Предвижда се средствата да бъдат отпуснати много скоро, в рамките на две-три седмици. От посочената сума 180 млн. долара се планират за финансиране на мероприятия за предотвратяване на по-нататъшното разпространение на опасната зараза, а 25 млн. долара – за закупуване на лекарства и медицинско оборудване.

Вчера комитетът на Световната здравна организация (СЗО) във връзка с извънредната ситуация в Мексико със свинския грип взе решение за повишаване на фазата на готовност за борба със заболяването от „трета” на „четвърта”. Организацията препоръчва на държавите да съсредоточат усилията си на мерките по смекчаване на последствията от разпространението на вируса, тъй като да се спре разпространението му е невъзможно.

Комитетът на СЗО е заявил още, че засега основания за препоръки по въвеждане на каквито и да било ограничения относно пътуванията в страните, обхванати от свинския грип, или търговията с тях, няма. Същевременно здравните експерти препоръчват на лицата, заболели от свински грип, да се въздържат от всякакви пътувания.

Световната здравна организация уверява, че основания за паника относно заразата няма и че епидемията още не се е превърнала в пандемия. Обаче ваксина срещу вируса няма. Според експертите за изготвянето й ще са необходими не по-малко от 4-6 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още