IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Свинският грип – доказано и недоказано

Болестта, която вдигна акциите на здравните компании и внесе краен негативизъм в туристическия бранш, се разпростира по света

20:39 | 27.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Свинският грип – доказано и недоказано

Пандемията от свински грип, която разтревожи и инвеститорите, въпреки че повишава акциите на здравните компании, вече се разпростира по целия свят. Представяме ви списък със страните, в които по информация на световните агенции, са засечени прояви на болестта от петък, 24 април, насам, като само някои от тях са доказни случаи на вируса:

Мексико: В Мексико, където е огнището на болестта, здравният министър обяви, че вече има 103 смъртни случая, „вероятно” предизвикани от свински грип, и общо 1614 болни, от които 400 хоспитализирани. Броят на тези, чиято смърт е със сигурност свързана с вируса, е 20. Училищата и университетите в страната са затворени, а властите раздадоха големи количества хирургически маски на 20-милионното население.

САЩ: Общо 20 са засечените случаи в САЩ – осем в Ню Йорк, седем в Калифорния, два в Тексас, два в Канзас и един в Охайо. „Очакваме да открием още разболели се”, казват от американските здравни власти.

Канада: В Канада има шест потвърдени случая на свински грип. Четири от тях са при студенти, пътували до Мексико, като симптомите им се определят като умерено проявяващи се, останалите двама разболели се също са били в Мексико, като и при тях инфекцията протича „безобидно”.

Колумбия: Колумбийските власти обявиха в понеделник сутринта, че наблюдават 12 пациенти, за които е възможно да са болни от свински грип, докато изследванията на други осем души са показали отрицателни резултати. Засилен е контролът на пристанищата и летищата.

Бразилия: 24-годишен мъж, идващ от Мексико и проявяващ някои от симптомите на болестта, е бил хоспитализиран в Сао Паоло, съобщиха в неделя бразилски лекари.

Перу: Първо подозрение за болестта се е появило в понеделник при приемането в болница на мъж, прибрал се в страната от Мексико. От санитарната тревога, обявена в петък, над 700 пътници от Мексико и САЩ са прегледани от здравните служби.

Нова Зеландия: Десет ученици, прекарали три седмици в Мексико, „вероятно” са заразени с болестта по данни на здравния министър в страната. Учениците са част от група от общо 25 души, като останалите нямат симптоми.

Австралия: Двама души, върнали се от Мексико, са били хоспитализирани и подложени на изследвания, за да се установи дали вирусът на свинския грип е причина за влошеното им здравословно състояние.

Израел: Подозрение за свински грип засега е вкарало в болница един човек, върнал се от пътуване в Мексико. Мъжът е поставен под карантина, но според директора на болницата най-вероятно не става дума за същия вирус.

Китай: Пристигнала от САЩ жена е хоспитализирана в Хонконг в понеделник със сходни на свинския грип симптоми, но направените й изследвания са дали отрицателен резултат. Два други случая по-рано също се оказаха фалшива тревога.

Испания: Един доказан случай на свински грип при мъж, пребивавал в Мексико. Това е първият официално засечен случай в Европа. Към средата на деня в понеделник под наблюдение бяха поставени общо 21 човека, сред които и доказаният случай. Между 24 и 48 часа ще стане ясно дали и другите пациенти са носители на болестта.

Франция: Четири нови случая в момента „се проучват”, обявиха в понеделник здравните власти. Това са хора, пътували до Мексико или до южни щати на САЩ. Преди тях други шестима бяха поставени под наблюдение, като впоследствие стана ясно, че болестта им е обикновен грип.

Великобритания: Жена, пристигнала от Канада, е била приета в болница в северозападна Англия в понеделник от съображения за сигурност. Направени тестове на стюард на British Airways, хоспитализира в Лондон след завръщане от Мексико, пък са се оказали отрицателни. Двама души в Шотландия също са в болница с „леки симптоми, подобни на грип”.

Швейцария: В момента се изследват петима души, върнали се от Мексико, обявиха властите в понеделник.

Италия: Един подозрителен случай във Венеция, но направеният първи тест е бил отрицателен. 31-годишната жена се е върнала от престой в Сан Диего, Калифорния, където от болестта са засегнати седем души. Други петима прегледани са се оказали незасегнати от вируса.

Дания: Петима души са поставени под наблюдение – отново пристигащи от Мексико и САЩ.

Швеция: Най-малко петима души, някои от които пътували наскоро до Мексико, са обект на изследвания, за да се установи дали са болни от свински грип.

У нас няма случаи на болестта, нито е известно за разболели се българи по света. Граничните власти съобщиха, че засилват контрола при всички контролно-пропускателни пунктове в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още