IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Притесненията за свинския грип повишиха акциите на здравните компании*

За сметка на това позициите на туристическите фирми падат и в Европа, и в САЩ

19:00 | 27.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Притесненията за свинския грип повишиха акциите на здравните компании*

Американските акции изтриха негативното си представяне от началото на сесията и малко след старта бяха предимно на положителна територия, водени от позициите на компаниите за грижа за здравето. Техните книжа поскъпват на фона на притесненията около разпространението на свинския грип.

След като стартира сесията със спад от около 80 пункта, Dow Jones Industrial Average се повиши, но впоследствие отново се понижи. Към 20:35 българско време и останалите основни индекси в САЩ са на червено.

В Европа сесията също премина позитивно за производителите на лекарства, чиито книжа с ръста си компенсираха спада на акциите на туристическите фирми, засегнати от прогнозите за понижение на търсенето в бранша заради свинския грип.

Болестта причини смъртта на над 100 души в Мексико, а в САЩ и Канада също има заболели, но не и с фатален край. В понеделник Испания потвърди официално информацията, че вирусът се е проявил и там, като има поне един разболял се и се изследват още 17 възможни случая.

Паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 нарасна с 0,4%.

Сред губещите се наредиха авиокомпаниите, като акциите на British Airways паднаха с близо 8%, а тези на Air France-KLM – с над 6,5%. Книжата на круизния оператор Carnival се обезцениха с 10 на сто.

Фармацевтичните гиганти записаха печалби – акциите на Roche Holding поскъпнаха с около 4%, тези на GlaxoSmithKline – с 6,5%, на Merck – с 1,8%. 

*Актуализирано към 20:35 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още