IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Wall Street ще се сблъска с данните за БВП и заседанието на Фед

Икономисти прогнозират, че американската икономика ще се свие с 4,7% в сравнение с последното тримесечие на 2008 г., когато БВП се сви с 6,3%

07:58 | 27.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Wall Street ще се сблъска с данните за БВП и заседанието на Фед

Сряда ще бъде най-горещият ден през започващата седмица, поне на финансовите пазари. Тогава ще бъдат публикувани данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ за първите три месеца на годината, както и докладът от двудневното заседание на Федералния резерв.

Икономисти прогнозират спад на американската икономика от 4,7% в сравнение с последното тримесечие на 2008 г., когато брутният вътрешен продукт се сви с 6,3%. Инвестиционните разходи и складовите запаси ще са основните източници на понижението.

Пазарите ще следят много внимателно и решението на Федералния резерв относно паричната политика и оценката на централната банка на икономическата ситуация в страната.

След като в края на миналата година ръководството на Фед намали лихвата до 0 - 0,25%, възможностите на този класически инструмент на монетарната политика бяха изчерпани. Поради това не се очакват изненади по отношение на нивото на основния лихвен процент.

По-интересно е дали Федералния резерв ще прибегне до нови нестандартни мерки за разхлабване на паричната политика, след като през март реши да изкупи държавни и ипотечни облигации на стойност над 1 трлн. долара с новонапечатани пари.

Във вторник ще стане ясна стойността на индекса на потребителското доверие през април и индекса на цените на жилищата на S&P/Case Shiller през февруари. Очакванията са за подобрение и при двата показателя.

Седмицата няма да изобилства от финансови отчети на компании, подобно на предишните две. Във вторник своите финансови отчети за първото тримесечие ще публикуват фармацевтичната компания Bristol-Myers Squibb и доставчика на офис-консумативи Office Depot. Те ще бъдат последвани от веригата Starbucks и фармацевтичния концерн Wyeth в сряда.

Светлина върху състоянието на икономиката ще хвърлят и данните за потребителските разходи в четвъртък, за които се очаква понижение от 0,1% в сравнение с февруари, когато изненадващо се повишиха с 0,2%. Поради трайното нарастване на безработицата се очаква и ново понижение на личните доходи в размер на 0,2% на месечна база.

В четвъртък се очакват също и седмичните данни за новите молби за обезщетения при безработица, както и отчетите на най-големия американски концерн за потребителски стоки Procter & Gamble и енергийната компания ExxonMobil.

Седмицата ще завърши с финансовите резултати на картовия оператор MasterCard и петролния гигант Chevron. Тогава ще стане ясна и стойността на индекса на бизнес активността в производствения сектор през април, публикуван от Института за управление на предлагането в САЩ. Очакванията са за четвърто месечно повишение на показателя.

Изминалата седмица бе изключително динамична за щатските пазари. Изобилието от счетоводни отчети и противоречивите макроикономически данни караха котировките да променят рязко посоката на своето движение.

Липсата на тревожни сигнали в доклада на Федералния резерв за методологията на стрес-тестовете на 19-те големи банки и изненадващо добрите финансови резултати на редица компании помогнаха на индексите да сведат до минимум седмичните си понижения. Технологичният индекс Nasdaq Composite дори успя да удължи ралито си с още една седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още