IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Исландия избира предсрочно парламент днес

Прогнозите са, че избирателите ще накажат с вота си консервативната Партия на независимостта, смятана за отговорна за кризата

13:12 | 25.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Исландия избира предсрочно парламент днес

Исландците избират днес парламент на предсрочни избори, до които се стигна след краха на финансовия сектор на островната държава, съобщи Dnes.bg.

Близо 228 000 гласоподаватели ще изберат 63-а депутати в исландския парламент (Алтинг) по пропорционална система в един тур.

Прогнозите са, че избирателите ще накажат с вота си консервативната Партия на независимостта, смятана за отговорна за кризата, от което ще спечелят съперниците й Социалдемократическата партия и Лявата партия-Зелени.

Според последното допитване, направено от института Капацент-Галъп, очаква се Социалдемократическата партия да спечели 29,8% от гласовете, а Лявата партия-Зелени - 26,3%.

Консерваторите, които управляваха Исландия от 1991 г. до януари 2009 г. и извършиха либерализацията на банковия сектор, източник на икономическия бум, а след това - и на финансовата криза, могат да се надяват на едва 23% от гласовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още