IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Наложиха санкции на три севернокорейски компании

Компаниите, които са "наказани" заради участието им в ядрената програма на страната, развиват дейност в сферата на отбраната

09:25 | 25.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Наложиха санкции на три севернокорейски компании

Комисия към Съвета за сигурност на ООН е съставила списък от три севернокорейски компании, на които ще бъдат наложени световни икономически санкции за участието им в ядрените програми на Северна Корея, съобщи Wall Street Journal.

Решението е взето, след като на 11 април Съветът за сигурност осъди пускането на ракети от страна на Северна Корея шест дена по-рано.

Според дипломати целта на санкциите е да накара страната да продължи участието си в шестстранните преговори, които включват двете Кореи, Китай, Япония, Русия и САЩ.

Санкциите включват замразяване на активите на компаниите и забрана за други компании да правят бизнес с тях.

Северна Корея предупреди съвета да не предприема никакви действия в отговор на пускането на ракетите и след изявлението, осъждащо действията на страната, Северна Корея заяви, че "никога" няма да участва в преговорите отново.

Първоначално САЩ предлагаха санкции да бъдат наложени на 11 севернокорейски компании. Избраните в крайна сметка три компании са Korea Mining Development Trading Corp., която търгува с оръжие и изнася оборудване за балистични ракети, Tanchon Commercial Bank, която финансира продажби на конвенционално оръжие и балистични ракети, и Korea Ryonbong General Corp. - конгломерат в сферата на отбраната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още