IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските банки ще узнаят днес своите оценки от стрес теста

Стрес тестова ще покажат колко капитал е нужен на банките, за да оцелеят самостоятелно

14:25 | 24.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските банки ще узнаят днес своите оценки от стрес теста

Американските власти, които отчаяно се опитват да стабилизират финансовата система на страната, са изправени пред изключително трудна задача. Резултатите от стрес теста, на който бяха подложени най-големите американски банки, трябва да бъдат достатъчно реалистични, за да вдъхват доверие, без обаче да бъдат прекалено лоши, за да не предизвикат паника на финансовите пазари.

Целта на стрес тестовете е да се установи колко капитал е необходим на банките, за да покрият евентуалните загуби по отпуснатите кредити, в случай че икономиката на САЩ се свие с 3,3% през тази година, а безработицата се увеличи до 10,3% до края на 2010 г., както се очаква.

Днес се очаква регулаторните органи да съобщят крайните резултати на самите банки, както и да разкрият пред обществеността особеностите на методологията на тестовете, предаде CNBC.

Крайните резултати няма да бъдат оповестени публично преди 4 май. Те ще разкрият кои банки разполагат с достатъчно средства, за да преодолеят самостоятелно икономическата криза, и кои от тях ще имат нужда от допълнителна финансова помощ.

Банките, които не са добре капитализирани, ще получат възможност да наберат нужните средства от частни инвеститори. В случай че ръководствата им не успеят да се справят с това в рамките на 6 месеца, банките ще получат допълнителна финансова помощ от правителството, което може да уволни техните мениджъри.

Пазарните участници очакват с неспокойствие подробностите за методологията на теста и от гледна точка на скорошните промени в осчетоводяването на финансовите активи. Самите участници в тестовете също са неспокойни, защото крайните резултати могат да създадат сериозни трудности за банките, които са се представили по-слабо.

В продължение на месеци американските власти успяваха да отклонят въпросите за състоянието на банковата система с оправданието, че първо трябва да излязат финансовите отчети за първото тримесечие на годината и резултатите от стрес тестовете. Изказването на финансовия министър на САЩ Тимъти Гайтнър, ще всички банки ще издържат теста, предизвика вълна от скептицизъм, че крайната оценка се съобщава преди да се публикуват самите данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още