IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските индекси приключиха седмицата на негативна територия

Повишенията на финансовите акции не успяха да компенсират спадовете при експортно-ориентираните и технологичните компании

12:37 | 24.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските индекси приключиха седмицата на негативна територия

Азиатските капиталови пазари отчетоха първата си седмична загуба за последните седем седмици, след като тревогите за финансовите резултати на компаниите, в комбинацията с поскъпването на японската йена, натежаха върху котировките. Повечето индекси приключиха търговията на негативна територия или с минимални изменения.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се движи почти без промяна от началото на днешната сесия и гравитира около нивото от 89,57 пункта. В рамките на последните пет борсови сесии стойността на борсовия бенчмарк също остава почти непроменена, след впечатляващото рали от 25% през предишните шест седмици.

Фондовите пазари в Япония, Китай, Южна Корея, Австралия, Индонезия и Сингапур затвориха с понижения. С ръст се отличиха индексите в Хонконг, Индия, Тайланд, Шри Ланка, Малайзия и Филипините. Почти без промяна приключи търговията в Тайван и Нова Зеландия.

Основният японски индекс Nikkei 225 се понижи си с 1,6% до 8707,99 пункта, а по-широкият Topix загуби 1,1% до 830,05 пункта. Седмичното изменение на двата индекса възлиза съответно на -2,2% и -1,8%. От месечния отчет на японското министерство на икономиката, търговията и индустрията стана ясно, че бизнес активността във всички сектори на икономиката се е понижила с 2% на месечна база през февруари.

По време на днешната търговия най-силно пострадаха книжата на експортно-ориентираните и технологичните компании, след като японската валута почти докосна едномесечен връх спрямо щатския долар. Поскъпването на японската йена прави износа на японските производители по-скъп за американските потребители и отнема част от реализираните приходи отвъд Океана.

Силно пострадаха и книжата на автомобилните компании – акциите на Nissan поевтиняха с близо 5%, а тези на Honda и Toyota съответно с 2,9% и 2,1%. И трите компании отчетоха силен спад в своите международни продажби през месец март.

Вторият по големина мобилен оператор в Япония – KDDI, разочарова инвеститорите, след като отчете спад от 31,2% на тримесечна база в нетната си печалба за първите три месеца на годината. Акциите на компанията поевтиняха с 5,2% след публикуването на финансовите отчети.

Противно на низходящия тренд при технологичните и производствени компании, книжата на банките се търгуваха с повишения.

На фондовата борса в Китай CSI 300 се понижи с 0,8%, а Shanghai Composite - с 0,62 на сто. Седмичното понижение на двата индекса възлиза съответно на 2,9% и 2,2%.

Същевременно котировките в Хонконг успяха да преодолеят спадовете от ранните часове на търговията и Hang Seng завърши с повишение от 0,3% до 15258,85 пункта. В рамките на седмицата индексът е загубил 2,2 на сто.

Борсовата сесия в Австралия и Нова Зеландия също приключи на отрицателна територия. Австралийският S&P/ASX 200 понижи стойността си с 0,8 процента, а новозеландският NZX 50 FF GROSS се понижи с минималните 0,09%. Двата борсови измерителя са отстъпили съответно с 2% и 1,7% спрямо петък миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още