IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спасителният план избави Южна Корея от рецесия

Благодарение на налетите в икономиката средства, брутният вътрешен продукт е нараснал с минималните 0,1 на сто през първото тримесечие

10:28 | 24.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Спасителният план избави Южна Корея от рецесия

Четвъртата по големина икономика в Азия – тази на Южна Корея, е успяла да избегне рецесията през първото тримесечие на 2009 г. Това се дължи главно на спасителния план на правителството за наливане на средства в икономиката с цел противодействие на острия спад в износа на страната.

Брутният вътрешен продукт на Южна Корея се е повишил с минималните 0,1 на сто през първото тримесечие, след като през последните три месеца на 2008 г. се понижи с цели 5,1 на сто. Така страната не попада в теоретичното определение на понятието рецесия, според което са необходими два последователни тримесечни периода с отрицателен ръст.

Избягването на рецесията обаче не е попречило на икономиката да се свие с 4,3 на сто спрямо първото тримесечие на 2008 година. Капиталовите разходи са се сринали с 22,1 на сто за същия период, докато износът и производството са се свили съответно с 14,1 и 13,5 на сто.

Правителството на Южна Корея прави всевъзможни опити за насърчаване на икономиката, които са съсредоточени главно в борбата с безработицата и спада в производството, съобщава АР. В края на миналата година беше приета цялостна програма за стимулиране на икономиката, а от октомври насам централната банка на страната предприе шест понижения на лихвения процент и към момента неговата стойност е на рекордно ниското ниво от 2 на сто.

Въпреки временния успех в предотвратяването на рецесията обаче, прогнозите и на правителството, и на централната банка са, че брутният вътрешен продукт на страната ще отбележи спад през 2009 г. Ако това се случи, то ще представлява първо годишно свиване на икономиката на Южна Корея от 1998 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още