IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола кръжи около 49 долара за барел

Котировките се насочиха към трето поредно седмично понижение поради опасенията, че търсенето ще остане слабо

09:53 | 24.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола кръжи около 49 долара за барел

Цената на петрола кръжи около нивото от 49 долара за барел в часовете на днешната електронна търговия на международните петролни борси в Ню Йорк и Лондон. Котировките се насочиха към трето поредно седмично понижение, след като черното злато поевтиня с повече от 2% от началото на тази седмица, предаде Bloomberg.

Цената на американския лек суров петрол с доставка през юни се увеличи със 77 цента до 49,62 долара за барел в края на вчерашната сесия. В часовете на електронна търговия на стоковата борса в Ню Йорк котировките губят 1,1 на сто до 49,08 долара за барел.

Цената на американския лек суров петрол се е понижила с 67 на сто спрямо рекордните 147,27 долара за барел от 11 юли миналата година. През последните четири седмици цената на петролните фючърси варира в интервала 43,83 – 54,66 долара за барел.

Цената на петрола тип „Брент“ продължава да бъде по-висока от тази на по-качествения тексаски петрол. В края на вчерашната търговия на международната петролна борса в Лондон котировките се повишиха с 30 цента до 50,11 долара за барел. Днес цената пада с 0,9 на сто до 49,65 долара за барел.

Разочароващите финансови резултати на редица компании, в комбинация с последните икономически данни загатват, че потреблението на горива ще остане слабо, или поне нестабилно, и през текущото тримесечие. Върху цената на черното злато натежа и изказването на изпълнителния директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан, който заяви, че икономическата криза далеч не е приключила.

Забавянето на потреблението на горива принуди ОПЕК да вземе решение за съкратяване на доставките на суров петрол с 0,6 процента до 22,3 млн. барела на ден за четирите седмици, приключващи на 9 май. По-рано през седмицата стана ясно, че американските петролни резерви са на най-високото си ниво за последните 19 години.

Същевременно търсенето на горива в САЩ, който е най-големият консуматор в света, намаля с 6,5% в рамките на седмицата, приключила на 17 април, до 18,5 млн. барела дневно, което е най-ниското ниво от терористичните атаки през септември 2001 г. досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още