IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Негативният старт на търговията в САЩ изведе европейските борси на червено

Въпреки че през целия ден индексите на Стария континент се движеха с повишения, в крайна сметка финалът на сесията беше негативен

19:06 | 23.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Негативният старт на търговията в САЩ изведе европейските борси на червено

Днешната борсова сесия в Европа премина с висока нестабилност на индексите, които в крайна сметка регистрираха загуби. В първите часове на търговията настроението се определяше от силната новина за печалбата на швейцарската банка Credit Suisse, което се отрази положително на котировките.

Постепенно обаче върху индексите натежаха слабите данни на някои от представителите на фармацевтичния сектор, които повлякоха акциите на отрасъла надолу, Книжата на Roche Holding приключиха сесията със спад от 1,5 на сто. Акциите на Sanofi-Aventis поевтиняха с 1,1 на сто, а тези на GlaxoSmithKline – с 1,2 на сто, макар да се движеха с понижение от 3,2 на сто.

Един от малкото печеливши представители на сектора днес стана швейцарската компания Novartis, чиято капитализация се вдигна с 2,3 на сто заради по-малката от очакванията загуба.

Като цяло днес регионалният европейски индекс Dow Jones Stoxx 600 понижи стойността си с 0,5 на сто то 191,49 пункта. Макар почти през целия ден бенчмаркът да се движеше на положителна територия, след влизането на американските пазари той смени посоката си и се оцвети в червено.

Сред отделните пазари днес най-слабо представяне имаше Германия, където основният индекс DAX изгуби 1,22 на сто от стойността си до 4 538,21 пункта. На обратния полюс пък застанаха борсите в Швеция и Италия, където водещите индекси напреднаха съответно с 0,6 и 0,33 на сто.

Британският индекс FTSE 100 се понижи с 0,3 на сто до 4 018,23 пункта, а във Франция САС 40 отстъпи с 0,55 на сто, но успя да се задържи над психологическата граница от 3 000 пункта. Той приключи търговията при 3 008,62 пункта.

В Централна и Източна Европа настроенията бяха коренно противоположни, като индексите на почти всички пазари приключиха с ръст. Най-силен беше той в Русия, където въпреки новината за икономически спад от 9,5 на сто през първото тримесечие, RTS се повиши с 4,5 на сто до 820,70 пункта.

Малко по-умерен беше оптимизмът в Полша и Румъния, където WIG и BET напреднаха съответно с 1,1 и 1 на сто.

В Унгария BUX отстъпи с минималните 0,01 на сто, докато родният индекс SOFIX потъна с 2,08 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още