IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самурайска трактовка на световната икономическа криза

Корпоративни гиганти са оприличавани на злодеите от самурайските филми, които умират, преди да са го осъзнали

17:54 | 23.04.09 г.
Самурайска трактовка на световната икономическа криза

Световната икономическа криза е като самурайски филм, смята Денис Медоус, един от съавторите на книгата „Граници на растежа“ от 1970 г. 

В края на всеки самурайски филм добрият герой и злодеят неизбежно се впускат в яростно кръстосване на саби. В един момент спират и се споглеждат с омраза, след което един от тях, и то винаги злодеят, се строполява мъртъв на земята, разказва той пред Forbes.

Лошият герой „вече е бил мъртъв, но не го е знаел“, казва Медоус. Същото важи и за настоящата криза, в условията на която корпоративни гиганти като автомобилните производители изживяват съдбата на злодея от филма. „Ще мине известно време до сгромолясването им, но те вече са мъртви“, казва теоретикът.

Според Медоус причина за световната икономическа криза е свръхпредлагането. Светът може да произведе 90 млн. коли годишно, но на практика търсенето е само за 60 млн. тази година, показват данни на CSM Worldwide. Производителите на самолети могат да направят двойно повече самолети, отколкото светът се нуждае, а предлагането на стомана, използвана за тяхното производство, е много над потребителските нива, казва Медоус.

Настоящото пренасищане е част от 50-годишен цикъл, идентифициран от русия икономист Николай Кондратиев. В общи линии цикълът може да бъде описан така: потребителите забогатяват и купуват коли, на свой ред автопроизводителите поръчват стомана. Фабриките за стомана наемат повече работници, които след това имат пари да си купуват повече коли. Изведнъж се стига до насищане и компаниите се оказват с прекалено много инвестиции.

Последният път, когато цикълът достига дъното си, е през 30-те години. Високите нива на задлъжнялост през последните десетилетия са отложили следващия завършек на 50-годишния цикъл с депресия, но доведоха до криза, която връхлетя световната финансова система миналата година.

Следващите 20 години ще са период на интензивна трансформация, предсказва Медоус. Настоящата криза, казва той, е само началото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още