IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските агенции за кредитен рейтинг – по-прозрачни и независими

Избягване на конфликта на интереси цели приетото днес от Европейския парламент законодателно предложение

17:04 | 23.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските агенции за кредитен рейтинг – по-прозрачни и независими

По-голяма прозрачност и независимост за европейските агенции за кредитен рейтинг цели да създаде законодателното предложение, прието днес от Европейския парламент.

Един от изводите на депутатите в контекста на настоящата финансова криза е, че агенциите за кредитен рейтинг не са успели да предвидят влошаването на условията на финансовите пазари и да адаптират своите рейтинги навреме. Те не са успели също така да се адаптират към новите рискове на кредитния пазар, като например структурираните кредитни продукти и хедж фондовете. Това са основните причини, които налагат да се регулират на европейско ниво правилата за агенциите за кредитен рейтинг в ЕС.

Приетото законодателство налага задължение на всички агенции за кредитен рейтинг, които искат да оперират в ЕС, да се регистрират и да отговарят на набор от общи правила.

Основните цели на регламента са да се гарантира избягването на конфликт на интереси от страна на агенциите, да се увеличи прозрачността чрез определяне на задължение за оповестяване, да се осигури ефикасна система на регистрация и надзор на ниво ЕС, както и да се повиши качеството на използваните методологии и на изготвяните рейтинги.

За да се избегне конфликт на интереси между агенцията, определяща рейтинга, и оценяваната организация, със законодателното предложение ще бъде създаден ротационен механизъм за анализаторите в агенциите за кредитен рейтинг, които са в директен контакт с оценяваната организация. За да се избегне негативен ефект върху дейността на агенцията, ротацията ще се извършва на индивидуална основа, а няма да се сменя целият екип.

По-голяма роля се дава на Европейския комитет на регулаторите на ценни книжа, който ще отговаря за регистрирането на кредитните агенции съгласно новите правила. По този начин кредитните агенции ще подават своите документи за регистрация само в една институция, което ще намали съответно и техните административни разходи.

Неевропейските рейтинги трябва да бъдат одобрени от агенция от ЕС, създадена съгласно новия регламент. Тази агенция ще отговаря за определянето и наблюдението на това доколко оценителните дейности на агенциите извън ЕС отговарят на изискванията на европейското законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още