IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руското правителство ще иска заем от 5 млрд. долара чрез еврооблигации

За последен път Русия е искала заем от чужди кредитори през 2000 г.

11:37 | 23.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Руското правителство ще иска заем от 5 млрд. долара чрез еврооблигации

Предвижда се Русия да осъществи заем от 5 млрд. долара посредством издаване на държавни еврооблигации. Ценните книжа ще бъдат предложени за продажба през 2010 г., а тази година руското Министерство на финансите смята да проведе road show. Това е съобщил руският вицепремиер и министър на финансите Алексей Кудрин, обявявайки за намеренията на правителството скоро да възобнови програмата за външни заеми, пише вестник „Ведомости”.

За последен път Русия е искала заем от чужди кредитори през 2000 г., т.е. за 10 г. страната не се е нуждаела от кредити и за периода един от приоритетите й е бил намаляването на държавните дългове. До настоящата икономическа криза външният дълг на страната се е съкратил почти 5 пъти, до 31,1 млрд. долара към октомври 2008 г. Сега правителството е решило, че е дошло време да „люшне махалото” в обратна посока, допълва вестникът.

Според анализатори принципно в това няма нищо лошо, дори обратното – като правило, голяма част от държавните облигации всъщност се изкупуват от руски банки. За тях това е много удобен инструмент, особено във връзка със значителните покупки на валута през последната половин година.

Например след прекратяване на емисията през 1999 г. на руските държавни краткосрочни облигации, банките са се чудили къде да влагат ликвидност, тъй като едва ли е подходящо да се дават кредити на полузападнали предприятия.

Смята се, че сега инвеститори от Русия и чужбина ще проявят голям интерес към руските държавни облигации, тъй като другите финансови инструменти са по-рискови, а и доходността на облигациите може да бъде напълно приемлива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още