IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Девалвацията на леята „изяде“ печалбата на Carrefour в Румъния

Най-голямата търговска верига в Европа обяви първи спад в продажбите си в Румъния, като той се дължи основно на обезценката на местната валута

15:56 | 22.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Девалвацията на леята „изяде“ печалбата на Carrefour в Румъния

Най-голямата търговска верига в Европа и втора по големина в света – Carrefour - обяви първа загуба от дейността си на румънския пазар. За първото тримесечие на 2009 година магазините, които съществуват от повече от една година, са постигнали с 5 на сто по-ниска печалба от първите три месеца на 2008 година.

Цялата верига е реализирала продажби за 250 млн. евро в Румъния за първите три месеца на годината.

Ако продажбите се изчисляват в леи, то на годишна база е отчетен ръст от 23,5 на сто. Причината за това е рязката девалвация на валутата на северните ни съседи, която поевтиня от 3,7276 EUR/RON през март 2008 година до 4,2348 EUR/RON на 31 март тази година.

Carrefour е най-голямата верига за продажби на дребно в Румъния, като разполага с мрежа от 23 магазина. Тя управлява и 20 супермаркета, а миналата година е успяла да реализира ръст на продажбите от 37 на сто до 1,19 млрд. евро. Деноминирани в леи, продажбите са отбелязали ръст от 51,8 на сто, съобщава агенция Act Media.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още