IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

EVN може да заведе арбитражно дело срещу Македония

Целта е EVN да защити инвестицията си при придобиването на 90% дял от EVN Macedonia AD

12:15 | 22.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
EVN може да заведе арбитражно дело срещу Македония

Електроразпределителната компания EVN AG е информирала във вторник властите в Македония, че смята да заведе арбитражно дело по силата на Договора за развитие и защита на инвестициите между Австрия и Македония и на Енергийната харта, съобщиха от компанията.

Целта е EVN да защити инвестицията си при придобиването на 90% дял от EVN Macedonia AD, единствената електроразпределителна и електроснабдяваща компания в страната, поясняват от компанията.

Причините за тази стъпка са действията, предприети от македонските власти и от организации от публичния сектор, които са насочени срещу групата EVN и дейността й в Македония. Те са свързани и с исканията на македонската страна за изплащане на всички несъбрани вземания по електрически доставки от страна на EVN Macedonia, които обаче са за периода преди приватизацията на дружеството (1995 - 2004). Исканията възлизат на обща стойност 93 млн. евро и съответната лихва.

Във връзка с това е започнато съдебно дело срещу EVN Macedonia от страна на местните власти. Такава съдебна процедура е в разрез с приватизационния договор за покупката на дела от дружеството, сключен с Македония, подчертават от компанията. Ако тази съдебна процедура не бъде прекратена веднага, ЕVN ще започне арбитражна процедура по силата на споменатите договорености, за да защити своите инвестиции в страната.

Целта на арбитражната процедура ще бъде Македония да осигури спазването на своите задължения по силата на действащите инвестиционни договори. Освен това започването на арбитражна процедура ще бъде предохранителна мярка срещу решение на македонския съд на първа инстанция във връзка с
материята на повдигнатия иск срещу ЕVN Мacedonia.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още