IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатският пазар се пребори с негативизма, пак тръгна нагоре

Тревогите за финансовия сектор намаляват, в Citigroup се готвят за „успех” при възстановяване на икономиката

23:19 | 21.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Щатският пазар се пребори с негативизма, пак тръгна нагоре

Американските акции се повишиха във вторник, след като финансовите компании се възстановиха от отбелязания по-рано спад, а инвеститорите се фокусираха върху оптимистичните новини от технологичния и индустриалния сектор, както и този на търговията на дребно.

Предходната сесия бе белязана от спад, породен от притеснения за банковата сфера и възможността банките да имат нужда от допълнителни правителствени помощи. Изказвания във вторник на финансовия министър Тимъти Гайтнър и на изпълнителния директор на Citigroup Викрам Пандит успокоиха в известна степен тези тревоги.

„Жизнените показатели на Citi се подобряват”, заяви Викрам Пандит, цитиран от MarketWatch. На проведено Общо събрание на акционерите на банката той увери, че финансовата институция е подготвена за успех при възстановяване на икономиката.

Финансовият министър на страната пък защити спасителния план за банковата система и увери, че все още има достатъчно пари за неговото изпълнение. По думите на Гайтнър остават 109,6 млрд. долара от 700-те млрд., предназначени за финансовите институции. Освен това се очаква през следващата година държавата да си получи обратно 25 млрд. долара. Досега шест малки банки са върнали предоставената им правителствена помощ.

След колеблив старт на сесията, излизане на червена територия и връщане на зелено в средата на търговията Dow Jones Industrial Average в крайна сметка се повиши с 1,6% до 7969,56 пункта. Сред печелившите се наредиха акциите на Citigroup, поскъпнали с 10%, както и тези на Bank of America, които нараснаха с 8%.

S&P 500 се повиши с 2,1% до 850,08 пункта, подпомогнат основно от ръста във финансовия сектор, а Nasdaq Composite спечели 2,2% до 1643,85 пункта. Ръст отбелязаха книжата на Research In Motion (+2,96%), Oracle (+3,8%), Yahoo (+5,2%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още