IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата и приходите на Merck под очакванията

Фармацевтичната компания коригира надолу очакванията си за приходите от продажби през 2009 г. до 23,2 млрд. долара

16:12 | 21.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата и приходите на Merck под очакванията

Американската фармацевтична компания Merck, която е една от 30-те компании в състава на представителния борсов индекс Dow Jones IA, отчете по-ниски от очакванията приходи и нетна печалба за първото тримесечие на годината.

Нетната печалба на фармацевтичната компания се е понижила с 56% на годишна база зa първото тримесечие до 1,46 млрд. долара, или 67 цента на акция, спрямо 3,33 млрд. долара, или 1,52 долара на акция преди една година.

Основната причина за влошаването на финансовия резултат се крие в по-големите разходи за преструктуриране на дейността, предаде Wall Street Journal. Освен това преди година компанията е получила голямо плащане от бизнес партньора AstraZeneca, което e имало еднократен ефект върху стойността на печалбата.

Същевременно приходите от продажби намаляват с 8% до 5,39 млрд. долара, като поскъпването на щатската валута допринася за 3 процента от този спад. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха по-големи приходи в размер на 5,76 млрд. долара.

Фармацевтичната компания понижи и прогнозата си за приходите от продажби през 2009 г. до 23,2 млрд. долара. Акциите на производителя на лекарства се търгуват с понижение от 3,7% до 24,28 долара за акция половин час преди началото на редовната борсова сесия в Ню Йорк.

През март стана ясно, че Merck възнамерява да придобие своя конкурент Schering-Plough срещу 41 млрд. долара през тази година. По този начин ръководството на компанията иска да гарантира, че стабилният й растеж и пазарният дял ще се запазят и през следващите години.

Изтичането на редица лекарствени патенти и нарастването на разходите за разработка на нови лекарства карат все повече фармацевтични компании да се обединяват. Обединението между Merck и Schering-Plough е поредният етап в състезанието по консолидация в сектора, което започна в началото на годината, когато Pfizer съобщи, че планира да придобие Wyeth.

По-рано през деня Schering-Plough съобщи, че нетната печалба за тримесечието почти се е утроила до 767 млн. долара, или 46 цента на акция, спрямо 276 млн. долара, или 17 цента на акция преди година. Финансовите резултати на Schering-Plough се оказаха много по-добри и от най-смелите прогнози.

Сделката между Merck и Schering-Plough ще обедини две компании, които имат връзка помежду си чрез съвместната им инициатива за разработване на лекарство за борба с високия холестерол. Разработката на двете компании се намира в затруднено положение през последната година, след като резултатите от тестването на новото лекарство показаха, че то не е достатъчно безопасно и надеждно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още