IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвеститорското доверие в Германия стигна двугодишен връх

Доверието расте за пръв път от почти 2 г. след поредните опити на правителствата да подкрепят икономиките

12:47 | 21.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Инвеститорското доверие в Германия стигна двугодишен връх

Инвеститорското доверие в Германия обърна посоката си от последните близо две години и показва подобрение през април. Причината за това е повишението на борсовите индекси и поредицата от мерки на централните банки и правителствата по света за подкрепа на местните икономики.

Доверието, измерено чрез индекса на изследователския институт ZEW, се повишава до 13 пункта, след като през март стойността му бе -3,5 пункта. Показателят, който се изготвя на база анкети сред инвеститори и анализатори, регистрира първа положителна стойност от юни 2007 година досега, съобщава Bloomberg.

Индексът на текущите условия обаче се понижава от -89,4 до -91,6 пункта, което показва, че очакванията са ситуацията все още да не се подобрява, а се чакат ефектите от предприетите от правителствата мерки.

Негативната ситуация и сигналите за задълбочаваща се криза днес бяха потвърдени от данните за индекса на производствените цени в Германия. През март той е паднал с 0,5 на сто на годишна база, което не е наблюдавано от септември 2002 година досега.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още