IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спасяването на американските банки може да е в ущърб на данъкоплатците

Това твърди в доклада си за Конгреса генералният инспектор на спасителната програма Нийл Барофски

12:10 | 21.04.09 г.
Спасяването на американските банки може да е в ущърб на данъкоплатците

Американските данъкоплатци са изложени на риск от загуби, а правителството е уязвимо на измами заради плана на Обама за създаване на правителствена програма за спасяване на банките, се казва в доклад на правителството, цитиран от AP.

В отчет до Конгреса генералният инспектор на спасителната програма Нийл Барофски излага заключението, че публично-частното партньорство, целящо изчистване на финансовото институции от токсичните активи, е в услуга на частните инвеститори и е потенциално несправедливо спрямо данъкоплатците.

Докладът изследва програмата за изкупуване на проблемни активи TARP на стойност 700 млрд. долара.

Барофски представя серия от предложения за защита на данъкоплатците. Предупреждението в доклада за потенциалните загуби от плана повтарят заявените вече опасения на някои законодатели и икономисти, но влиянието на Барофски в Конгреса и неговите убеждения вероятно ще окажат по-голям ефект върху програмата.

Като цяло в доклада се казва, че публично-частното партньорство, в което се включват финансовото министерство, Федералният резерв и частни инвеститори, ще възлезе на общо 2 трлн. долара. Финансовите пазари реагираха положително на новините за програмата, обявена миналия месец, но администрацията на Обама все още работи върху детайлите на нейното изпълнение.

„Самият мащаб на програмата е толкова голям и заемните средства, предоставяни на частните инвеститори, са толкова много, че рискът за данъкоплатеца е в пъти по-висок от този за частните страни и следователно може да изкриви икономическите стимули“, се казва в доклада.

Барофски съветва министерството на финансите да не позволява използването на заеми от Фед, освен ако не става въпрос за мерки, адресиращи тази опасност.

Сред останалите препоръки на генералния инспектор са министерството да определи строги правила за избягване конфликт на интереси при мениджърите на публично-частен фонд, собствениците на всички дялове в публично-частния фонд да бъдат публично достояние, както и внедряване на процедури, които гарантират, че сделките няма да доведат до пране на пари.

Докладът идва в момент, когато законодателите настояват за доказателства, че правителствената намеса наистина води до размразяване на кредитните пазари и се търси отговорност от банките. Въпреки вливането на държавни средства кредитираните от банките намалява.

Докладът на Барофски укорява министерството за това, че е отказало да приеме неговите препоръки всички бенефициенти от програмата TARP да представят отчет за това как са използвали правителствените средства.

Въпреки че министерството не изисква подобна информация, съгласно новата програма за подпомагане на банките получателите на тези средства ще трябва всеки месец да дават информация за обема от нови заеми. Планът ще предостави допълнителна парична помощ на финансовите институции или ще конвертира стари заеми към тези банки в обикновени акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още