IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И Колумбия ще използва гъвкавите кредитни линии на МВФ, иска $10,4 млрд.

Очаква се страната да е изпаднала в рецесия през първото тримесечие на годината

11:11 | 21.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
И Колумбия ще използва гъвкавите кредитни линии на МВФ, иска $10,4 млрд.

Колумбия е поискала 10,4 млрд. долара гъвкава едногодишна кредитна линия от Международния валутен фонд (МВФ), съобщи Dow Jones.

Така страната става третата след Полша и Мексико, която се възползва от новата програма на фонда за по-гъвкави заеми за стабилни икономики, които обаче усещат ефекта от кризата. Управителят на централната банка на Колумбия Хосе Дарио Урибе е заявил, че очаква отговор от МВФ в следващите няколко седмици.

„Достъпът до кредитните линии на фонда ще осигури значителна сума налични средства, които ще облекчат достъпа до външно финансиране за компаниите и правителството на по-ниски цени“, е пояснил Урибе.

През февруари индустриалното производство на страната се е свило с 13% на годишна база, а продажбите на дребно са намалели с 4,1%. Брутният вътрешен продукт се сви с 0,7% през четвъртото тримесечие на миналата година и се очаква да отчете спад и за първите три месеца на тази година.

Финансовият министър Оскар Зулуага е заявил, че правителството ще използва заема от фонда единствено при необходимост.

Директорът на МВФ Доминик Строс-Кан от своя страна е подчертал, че ще се опита да осигури бързо одобрение на искания кредит от страна на борда на фонда.

Миналата седмица фондът одобри най-големия отпускан досега от него кредит - 47 млрд. долара за Мексико, а Полша поиска 20,5 млрд. долара. И в двата случая инвеститорите оцениха положително стъпката, като пазарите в двете страни отчетоха силен ръст след обявяването на кредитната линия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още