IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия, Иран и Катар – основни доставчици на газ след 2030, според Газпром

Останалите доставчици няма да могат да осигурят запълването на съществуващата и планираната газопреносна система

10:03 | 21.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Русия, Иран и Катар – основни доставчици на газ след 2030, според Газпром

След 2030 г. само три страни ще продължат да бъдат големи доставчици на природен газ, е заявил в телевизионно интервю вицепрезидентът на Газпром Александър Медведев, цитиран от ПРАЙМ-ТАСС.

Това са Русия, Иран и Катар, а всички останали страни доставчици след 2030 г. няма да могат да осигурят запълването на съществуващата и планираната газопреносна система, твърди Медведев.

По думите му в дългосрочна перспектива европейските потребители ще се нуждаят от допълнителни количества газ в размер на минимум 100 млрд. куб. м, които няма да може да бъдат осигурени чрез доставки на втечнен газ.

Увеличението на търсенето изисква по-нататъшното развитие и реализация на газопреносните проекти, в частност – на Северен и Южен поток, отбелязва Медведев.

В тази връзка той е заявил, че през тази година ще бъдат подписани корпоративни споразумения с България, Сърбия и Гърция по проекта „Южен поток“.

По думите му през 2009 г. трябва да бъдат готови техническо-икономическите експертни оценки по всички участъци на проекта. Освен това Газпром ще постави пред Европейския съюз въпроса на „Южен поток“ да бъде даден приоритетен статут, е казал Медведев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още