IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола регистрира драстичен спад

Котировките на черното злато потънаха с близо 9 на сто заради поредни слаби данни за икономиката на САЩ

08:39 | 21.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола регистрира драстичен спад

Петролът поевтиня рязко по време на вчерашната борсова сесия на международните пазари. Цената на суровината се смъкна с почти 9%, тъй като трейдърите приеха силно негативно слабите данни за индекса на водещите индикатори в САЩ.

Показателят, който дава сигнал за развитието на американската икономика през следващите месеци, отбеляза по-голям от очакванията спад и отстъпи с 0,3 на сто. Шест от десетте компонента на индекса са регистрирали понижение, като най-силно е то в областта на издадените разрешителни за строеж. По-слаби данни имаха още компонентите, изградени на база пазара на труда и производството като цяло, предава Bloomberg.

Негативната новина доведе до масирани разпродажби на петролни фючърси и на борсата в Ню Йорк контрактите с доставка през май поевтиняха с цели 8,8 на сто (4,45 долара) до цена на затваряне 45,88 долара за барел.

Постигнатата стойност е най-ниската от 11 март досега.

В последствие, в часовете на електронна търговия, майските фючърси поскъпват с минималните 11 цента до 45,99 долара за барел. Срокът за търговията с тях изтича днес, а все по-активно търгуваните юнски контракти се котират по 48,67 долара за барел, след като вчера поевтиняха със 7,5 на сто.

Вчера на борсата в Лондон петролът от сорта Брент с доставка през юни отстъпи с 5,3 на сто, а днес се котира по 50 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още