IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад на Wall Street поради опасения за стабилността на банковия сектор

Мечите настроения властваха в Ню Йорк, въпреки че Bank of America обяви по-голяма печалба от очакванията на пазара

23:01 | 20.04.09 г.
Спад на Wall Street поради опасения за стабилността на банковия сектор

Днес сесията в САЩ отвори с разпродажби като негативният сентимент се запази до края на търговията. Сред най-засегнатите от мечия натиск бяха банковите книжа. 

Въпреки обявената по-голяма печалба от очакванията на Wall Street, книжата на Bank of America регистрираха спад от 22 на сто. Банката отчете 44 цента печалба на акция при очаквана едва 4 цента на акция.

Въпреки добрите резултати Bank of America е заделила 13,4 млрд. долара провизии за лоши кредити, което според наблюдатели оказва натиск върху цената на акциите на банката.

От друга страна банковите книжа бяха сред най-печелившите по време на шестседмичното рали на американската и световните борси, което до голяма степен изчерпва по-нататъшния потенциал за ръст.

„Имахме голямо рали през последните шест седмици и не бих се учудил, ако станем свидетели на консолидация на пазара, която да продължи някъде между две и четири седмици”, заяви за Блумбърг Брус Битълс от инвестиционната компания Robert W. Baird & Co, която управлява активи за 16 млрд. долара.

Акциите на Citigroup се понижиха с 20 на сто, след като днес доклад на Goldman Sachs Group посочи ръст на кредитните загуби на Citibank с ускоряващ се темп.

Така, двата фактора – увеличаването на заделените провизии от Bank of America, както и оценката на Goldman Sachs относно загубите на конкурента си Citibank, станаха повод Wall Street да се усъмни в достоверността и качеството на печалбите на банковата система.

Това повлече и останалите акции, листнати на фондовата борса в Ню Йорк, в резултат на което Dow Jones Industrial Average падна с 3,6% до 78 41 пункта, Nasdaq се понижи с 3,88 на сто до 1608 пункта, а S&P 500 изгуби 4,28% до 832 пункта.

След новината за придобиването на Sun Microsystems от страна на Oracle Corporation се отрази в ръст на капитализацията на първото от 37 на сто и спад на акциите на най-голямата софтуерна компания в света с 0,2 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още