IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестициите в рисков капитал на най-ниско ниво от 1997 г.

През първото тримесечие тези инвестиции в САЩ са паднали до 3 млрд. долара спрямо 5,7 млрд. долара за същия период на 2008 г.

17:20 | 18.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Инвестициите в рисков капитал на най-ниско ниво от 1997 г.

Инвестициите в рисков капитал са се понижили до най-ниските си нива от 1997 г. в САЩ, показват данни от цитиран от Ройтерс доклад.

Две отделни проучвания показват, че инвеститорите в рисков капитал са започнали да се въздържат от влагането на пари в нови компании. Вместо това те поддържат своите съществуващи начинания по време на трудния в момента период.

През първото тримесечие на годината инвестициите са се свили почти двойно до 3 млрд. долара спрямо 5,7 млрд. долара за същия период на 2008 г.

Вложенията в здравния сектор са устояли най-добре на кризата, като достигат най-ниски нива от 2003 г., или 1,35 млрд. долара в общо 118 сделки.

За сметка на това инвестициите във възобновяема енергия са паднали със 73% на годишна база до 117 млн. долара при девет сключени сделки.

И докато интересът към прохождащите бизнеси (или т.нар. стартъп-и) рязко се снижава, според експертите въпросът е какво могат да направят тези компании в настоящата несигурна ситуация. Според Нубар Афейан от компанията за инвестиции в рисков капитал Flagship Ventures, възможен изход е продажба на стартъп-а на голяма фирма или подготвяне на първично публично предлагане.

„Това, което ние правим на настоящия етап, е да се фокусираме върху сегашното си портфолио”, казва той. По думите само по този начин инвеститорите в рисков капитал могат да преминат през трудния икономически период, за който не е ясно кога точно ще приключи.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още