IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стиглиц: Обама ще се провали със стабилизирането на финансовия пазар

Според нобеловия лауреат опитите за стабилизиране не са насочени към създаване на жизнена финансова система

11:00 | 17.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Стиглиц: Обама ще се провали със стабилизирането на финансовия пазар

Опитите на администрацията на Обама да стабилизира финансовите пазари вероятно ще се провалят, защото са създадени така, че да помогнат на Wall Street, а не да създадат жизнена финансова система, смята носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц.

„Всички съставки до този момент са слаби, а освен това липсват някои основни компоненти“, заявява Стиглиц в интервю, цитирано от Bloomberg. “Хората, които създават плановете, „или са контролирани от банките, или са некомпетентни“.

Програмата за изкупуване на проблемни активи TARP не е достатъчно голяма, за да рекапитализира банковата система, а администрацията е тази, която не се грижи за отстраняване на дефицита. Стиглиц смята още, че има конфликт на интереси в Белия дом, тъй като някои от съветниците на Обама са в близки отношения с Wall Street.

„Не разполагаме с достатъчно пари, те не искат да се обърнат отново към Сената и не искат да осъществят програмите по достатъчно прозрачен начин, не искат и да поемат контрол върху банките“, посочва специалистът. Всичко това създава ограничения, които гарантират фалит.

Вместо държавата непрекъснато да изкупува малки дялове от банките, по-слабите финансови институции би трябвало да бъдат поставени пред смяна на собствеността, като акционерите ще бъдат прогонени и облигационерите ще станат акционери. Това означава, че с парите на данъкоплатците ще се осигури функционирането на проблемните банки, посочва Стиглиц.

Според него програмата за публично-частни инвестиции, която е създадена за изкупуване на лоши активи от банките, е „наистина лоша програма“. Тя нямало да постигне целта на администрацията за намиране на цена на неликвидните активи, а ще даде пари на инвеститорите за сметка на данъкоплатците, които ще реализират големи загуби.

Оценките на Стиглиц са, че загубите за данъкоплатците вероятно ще бъдат по-големи от печалбите на банките при прилагането на въпросната програма.

Стиглиц отправя остра критика към политическата система, посочвайки, че се наблюдава кръговрат, който изпраща дадени хора от Wall Street в администрацията и когато техният мандат изтече, те се връщали отново на Wall Street. Това, според него, поражда огромни конфликти на интереси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 30.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още