IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Защо стрес-тестовете могат да навредят на пазара?

Има поне четири причини да очакваме негативно влияние върху борсовите индекси от правителствените тестове

14:53 | 16.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Защо стрес-тестовете могат да навредят на пазара?

Повечето играчи на Wall Street смятха, че подлагането на банките в САЩ на стрес-тестове относно способността им да оцелеят при нови сътресения, няма да се превърне в значително събитие на фондовите пазари. Настроенията обаче се променят, тъй като инвеститорите може и да не харесат крайните резултати, показва анализ на CNBC.

“Повечето инвеститори на практика са отписали стрес-тестовете, но те имат потенциала да нанесат разрушения“, смята Куинси Кросби, ръководител на стратегическия отдел на The Hartford. “Те трябва да са много внимателни. Ще има нужда от огромно чувство на такт и дипломатичност от страна на администрацията“.

Основните притеснения на пазарните участници по отношение на тестовете, резултатите от които трябва да бъдат оповестени през май, са свързани с няколко основни проблема. CNBC ги обобщава в четири точки:

Липса на прозрачност

Колкото повече приближава датата на оповестяване на резултатите, толкова по-неспокойни стават играчите на Wall Street и толкова по-голяма сила набират слуховете и спекулациите. До момента администрацията на Обама запазва пасивност и не обявява колко точно от информацията ще бъде представена публично.

Неясни са и самите процедури, по които се провеждат тестовете, което поражда допълнително недоверие и безпокойство. Това означава, че при всяка по-сериозна спекулация и очакване за негативни резултати пазарът би могъл да тръгне надолу без да има реална причина за това и обратното – при очаквания за позитивни резултати от изпитанията.

Нито една банка няма да получи оценка Слаб (2)

В основата на замисъла за тестовете стои твърдението, че нито една банка, която ще бъде подложена на тест, няма да се провали с резултатите си. По-силните банки просто ще излязат победители и няма да се нуждаят от правителствени средства, докато на останалите няма да бъде позволен фалит, а ще им бъде дадено повече време за набиране на допълнителен капитал и правителствена помощ.

Това създава известни притеснения сред анализаторите относно бъдещето на сектора с оглед на това, че може да се стигне до прекалено голямо разслоение между „добрите“ и „лошите“ и в крайна сметка още по-трудни дни за банките със слаби резултати.

Инвеститорите едва ли имат полза от това, тъй като слабите банки ще имат нужда от още повече пари, за да се справят с проблемите, а това неминуемо ще усложни картината.

Някой изобщо вярва ли на резултатите от теста?

Поради всичко изложено дотук, доверието в правителството се понижава значително, с което се продължава тенденцията на загуба на авторитет от момента, в който държавата се намеси в кредитната криза.

Кризисната кампания по публичен пиар и усещането, че правителството поставя бариерата прекалено ниско при резултатите от тестовете водят до там, че в крайна сметка изводите от изследването може и да не бъдат взети насериозно.

„Без значение какво ще направи правителството в момента с тези тестове, някои ще го игнорират“, смята Гари Хейгър, президент на Integrated Wealth Management. “Изглежда, че няма значение какво прави правителството. То е с второстепенно значение във всяко отношение“.

Така и така борсите са изправени пред нов спад

В условията на пазар, който се е повишавал цели пет поредни седмици, всяка лоша новина би могла да бъде катализатор на разпродажби. „Когато пазарът е изправен пред понижение, то ще се намери оправдание това да се случи“, коментира Кросби.

Поради нестабилността на пазарите една лоша новина от банковия сектор би могла да доведе до мощна атака на борсата като цяло и може да се стигне до значителен спад на индексите. Това е причината да се внимава с резултатите от теста, тъй като може да имаме голяма нестабилност на пазара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 04.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още