IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама е спечелил 2,5 млн. долара от двата си бестселъра миналата година

От автобиографичните книги на Обама „Баща ми и аз“ и „Дързостта на надеждата“ са продадени стотици хиляди екземпляри в САЩ и по света

10:02 | 16.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Обама е спечелил 2,5 млн. долара от двата си бестселъра миналата година

Президентът на САЩ Барак Обама е спечелил близо 2,5 млн. долара през 2008 г. от продажбите на двата си бестселъра, показват данните от данъчната му декларация, представени от Белия дом, съобщи Ройтерс.

Брутният доход на семейство Обама за миналата година е 2,657 млн. долара, като върху тях са платени малко над 855 хил. долара федерални данъци и близо 78 хил. долара щатски данъци.

От автобиографичните книги на Обама „Баща ми и аз“ и „Дързостта на надеждата“ са продадени стотици хиляди екземпляри в САЩ и по света.

Президентът и първата дама са дарили за благотворителност през 2008 г. 172 хил. долара (6,5 на сто от брутния им доход), показва данъчната им декларация.

Белият дом е публикувал данъчна информация и за вицепрезидента Джо Байдън и съпругата му Джил, които имат брутен доход за миналата година от близо 270 хил. долара. Сред източниците на доход на вицепрезидента също има авторски права от автобиография.

15 април е крайният срок за предаване на данъчни декларации за доходите в САЩ. В свое изказване вчера Обама обеща на американците да реформира „чудовищната“ данъчна система в страната, която определи още като твърде усложнена и съответно неразбираема за повечето хора.

При съставянето на кабинета си Обама срещна трудности именно заради данъчни проблеми на някои от номинираните от него. Първо настоящият финансов министър Тимъти Гайтнър, а след това и номинираният за министър на здравеопазването Том Дашъл признаха, че са закъснели с плащанията на част от данъците си. Дашъл оттегли номинацията си, а номинираната на негово място Катлийн Сибелиус също беше замесена в данъчен скандал. Името на министъра на търговията Гари Лок също се свързва със скандали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още