IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Държавните субсидии забавиха спада на автомобилния пазар в Европа

Март е осмият пореден месец на спад на продажбите на нови автомобили на Стария континент

09:50 | 16.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Държавните субсидии забавиха спада на автомобилния пазар в Европа

Продажбите на нови автомобили в Европа са се понижили с 9% на годишна база през март 2009 г., показват данните на Асоциацията на европейските автомобилни производители.

Спадът обаче е по-малък от отбелязания през предходния месец, като забавянето на понижението се дължи на отпусканите държавни субсидии при покупка на нов автомобил и предаване на стария в страни като Германия и Франция.

През февруари регистрираното потъване на пазара беше от 18,3% при срив от 27% за януари. Средният спад за първото тримесечие спрямо същия период на 2008 г. възлиза на 17,2 на сто.

Март е осмият пореден месец на спад на продажбите на нови автомобили на Стария континент.

Общо 1,5 млн. нови коли са били продадени в 28-те страни, влизащи в статистиката на асоциацията. Това са Исландия, Норвегия и Швейцария и страните членки на Европейския съюз, без Кипър и Малта.

От съобщението на производителите става ясно още, че продажбите са били подкрепени и от средно трите работни дни повече в региона спрямо същия месец на 2008 г.

Конкретно на германския пазар, където държавата провежда усилена политика за насърчаване на покупките на автомобили, продажбите са скочили с близо 40%.

У нас през миналия месец да продадени общо 2543 нови автомобила, което е най-големият постигнат резултат от началото на годината, но все пак представлява годишен спад от 57%. Понижението за първото тримесечие спрямо същия период на миналата година е 53%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още