IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индексите в САЩ рязко смениха посоката си и постигнаха ръст

След като почти през цялата сесия борсовата търговия се водеше на отрицателна територия пазарът намери път нагоре

23:04 | 15.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Индексите в САЩ рязко смениха посоката си и постигнаха ръст

Борсовата сесия в САЩ за пореден път премина при значителна волатилност, особено в последния час на търговия. Повод за нестабилността на котировките даде поредицата от икономически новини за състоянието на САЩ.

Цялата днешна сесия се характеризираше с нестабилност на индексите Dow Jones и S&P 500, като и двата показателя на няколко пъти смениха посоката си и преминаха от положителна на отрицателна територия и обратно. Единствено считаният за технологичен индекс Nasdaq Composite остана оцветен в червено през целия ден и едва в края на сесията премина на зелено.

В крайна сметка индексът на сините чипове приключи с повишение от 1,4 на сто до 8 030 пункта, а ръстът на S&P 500 възлезе на 1,3 на сто до 852 пункта.

Технологичният индекс Nasdaq Composite пък приключи с минимално повишение от 0,1 на сто до 1627 пункта. Това се случи въпреки негативния старт на търговията, довел до спад на индекса, който се задържа буквално до последните минути на сесията. Върху бенчмарка натежаха отрицателните настроения след отказа на Intel да публикува прогнози за очакваните си резултати, макар от компанията да твърдят, че за момента се представят добре.

Днес икономическият календар на САЩ беше богат на събития. Данните, които бяха публикувани, не дадоха категорична картина за състоянието на американската икономика, тъй като показаха доста противоположни сигнали.

От една страна данните за поредния спад на индустриалното производство доведе до значителен песимизъм, който беше подхранен и от доклада Бежова книга на Федералния резерв. Изследването показа нов спад на икономическата активност във всички 12 региона, където институцията има поделения.

Повод за оптимисъм пък дадоха обяснителните бележки към изследването на Фед, в които се казва, че започват да се наблюдават известни положителни сигнали. Добър знак даде и фактът, че през февруари в Америка е отчетен нетен входящ капитaлов поток от цели 22 млрд. долара след дефицит от над 35 млрд. през януари.

Друг важен индикатор от днес са данните за индекса на потребителските цени в САЩ. Те показаха, че през март в Америка се наблюдава дефлация за пръв път за последните 54 години.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още