IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Румъния бележи ръст от 38% на чуждите инвестиции за януари и февруари

Притокът на капитали покрива почти двойно дефицита по текущата сметка, показват данните от платежния баланс

18:04 | 15.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Румъния бележи ръст от 38% на чуждите инвестиции за януари и февруари

Преките чуждестранни инвестиции в Румъния са нараснали с 38,1 на сто на годишна база за януари и февруари, показват данните за платежния баланс на страната. Това означава, че притокът на капитали покрива почти двойно дефицита по текущата сметка.

За първите два месеца в страната са влезли 1,37 млрд. евро, а за съпоставимия период на 2008 година са били 995 млн. евро и са покривали едва 39,7 на сто от дефицита по текущата сметка, съобщава агенция Act Media.

Част от тази тенденция се дължи на драстичното свиване на отрицателното салдо по текущата сметка с над 90 на сто през февруари на годишна база. Свиването на дефицита е тенденция в целия регион на Централна и Източна Европа, а днес стана ясно, че и България не прави изключение и негативното салдо за февруари се свива с 66 на сто.

Около 16,4 на сто от ПЧИ в Румъния за първите два месеца се дължат на реинвестиране на печалбите, а други 38,4% - на вътрешногрупови кредити. Вкараните по този начин пари в икономиката могат да натежат на текущата сметка в бъдеще, когато кредитите започнат да се погасяват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 18.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още