IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американските власти подготвят наръчник за тълкуване на стрес-тестовете

Финансовото здраве на деветнадесетте тествани банки ще се оценява по петобалната система

13:16 | 15.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Американските власти подготвят наръчник за тълкуване на стрес-тестовете

Администрацията на Барак Обама възнамерява да разкрие частична информация за финансовото здраве на 19-те най-големи американски банки и да публикува наръчник за методологията и тълкуването на резултатите от стрес-тестовете.

Много е вероятно наръчникът да бъде публикуван преди резултатите от тестовете, за да бъдат пазарите по-добре подготвени, предаде агенция Ройтерс.

Неназовани източници, които участват в процеса на тестване, са съобщили, че важни детайли относно състоянието на банките ще бъдат публикувани предварително, за да се разсее страхът на инвеститорите. Те са уточнили, че оценяването ще приключи в края на април и всички банки ще получат оценка за цялостното си състояние от 1 до 5.

Банките са изготвили своя вътрешна версия на стрес-тестовете, но все още не са виждали версията на регулаторните органи. Когато тестването приключи, властите ще уточнят с ръководствата на всички банки как да се публикуват крайните резултати.

Стрес-тестовете са разработени по такъв начин, че да покажат дали банките имат достатъчно капитал, с който да покрият евентуалните загуби от кредити и финансови активи, в случай че пазарната обстановка се влоши допълнително.

Ако се окаже, че една банка не разполага с достатъчно капитал, правителството ще й предостави срок от шест месеца, за да си го набави от частни инвеститори. В случай, че опитите се окажат неуспешни, банката ще получи капиталова инжекция от правителството. Властите намекнаха няколко пъти, че всички участващи банки ще успеят да издържат теста, но някои ще бъдат оценени по-високо от други.

През миналата седмица финансовото министерство и Федералният резерв изрично инструктираха част от банките да запазят мълчание относно резултатите от теста. Властите се опасяват, че предварителното изтичане на информация за определени банки би могло да създаде пазарен хаос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още