IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разнопосочни движения на азиатските индекси, спадът в Япония се задълбочава

Свиването на износа за САЩ и поскъпването на йената засилиха тревогите, че печалбите на износителите от региона ще пострадат още повече

12:13 | 15.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Разнопосочни движения на азиатските индекси, спадът в Япония се задълбочава

Много от азиатските борсови индекси прекъснаха възходящото си движение от последните четири сесии, след като стана ясно, че продажбите на дребно в най-големия търговски партньор на региона – САЩ, са намалели с 1,9% на месечна база през март. Свиването на износа за САЩ в комбинация с поскъпването на японската йена засили тревогите, че печалбите на износителите от региона ще пострадат още по-силно.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific губи 0,6 на сто до 89,04 пункта. По този начин показателят прекъсна възхода от предишните четири сесии, който му донесе повишение от 5,6 процента. Ралито на азиатския индекс през последните пет седмици доведе по повишаване на коефициента P/E на компаниите, включени в него до 18, което е най-високата оценка за последната година и половина.

Загубите за основния японски индекс Nikkei 225 се задълбочиха, след като щатският долар поевтиня до 98,41 йени, което прави продукцията на японските износители по-скъпа за американските потребители. Nikkei 225 завърши с понижение от 1,1 на сто до 8742,96 пункта. По-широкият Topix изгуби 0,97 процента до 835,25 пункта, като най-силни бяха пониженията при книжата на износителите, каквито са технологичните и автомобилните компании.

Днес бяха потвърдени и данните за спад от 9,4% на индустриалното производство в Япония през февруари на месечна база.

Песимистичните настроения се пренесоха и на борсите в Южна Корея, Австралия, Филипините и Тайван. Тайванският индекс Taiex отстъпи с 0,3 на сто, а австралийският S&P/ASX 200 се понижи с 0,14 процента.

С повишения се отличи сесията на борсите в Хонконг, Китай, Индия, Индонезия и Сингапур. В Хонконг Hang Seng добави 0,6 процента до 15 669,62 пункта. Книжата на китайския производител на напитки Huiyuan Juice Group поевтиняха с 3,3 процента в Хонконг, след като стана ясно, че нетната печалба за 2008 г. е намаляла с 86 на сто. Huiyuan Juice е най-лошо представящата се компания в състава на индекса MSCI Asia Pacific през тази година по данни на Bloomberg.

Китайският индекс CSI 300 се повиши с 0,4 процента до 2686,99 пункта въпреки новината, че преките чуждестранни инвестиции в страната са намалели за шести пореден месец през март и са с близо 10% под нивото за същия месец на 2008 г. Общата стойност на чуждестранните инвестиционни потоци възлиза на 8,4 млрд. долара през март. За първото тримесечие на годината показателят е намалял с общо 20,6 процента до 21,8 млрд. долара.

С минимален ръст приключи и търговията в Нова Зеландия, където NZX 50 FF Gross добави 0,03%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още