IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционер на Dexia обвини банката за загубата си от инвестицията в нея

Според акционера вместо да предупреди за проблемите си, банката е давала успокоителна и грешна информация

10:24 | 15.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Акционер на Dexia обвини банката за загубата си от инвестицията в нея

Парижката прокуратура е започнала предварително разследване на банка Dexia след жалба на акционер за „разпространение на грешна или лъжлива информация“, съобщи АФП.

Разследването на финансовата полиция е започнало на 3 април, след като на 11 март Робер Казанова, професор от Перпинян, е подал оплакването си. Той е купил в течение на 2008 г. 113 390 акции на френско-белгийската банка.

На 29 февруари 2008 книжата на финансовата институция са достигнали цена от 15,67 евро, а година по-късно те вече са били на ниво от 1,65 евро, или спад от 90,16%. В началото на март 2009, след като от банката са обявили, че имат експозиция на стойност 13 млрд. евро в Централна и Източна Европа, акциите са паднали с още 20% до 1,21 евро, е пояснил пред АФП Казанова, който тогава е продал акциите си.

„Загубих 685 850 евро“, заявява той, обвинявайки за това погрешната финансова комуникация на банката. „В съобщенията си Dexia не предупреждаваше за трудностите, които изпитва сега, нещо повече – даваше успокояваща и неточна информация“, твърди Казанова. „Задължение на Dexia беше да вземе всички мерки, главно организационни, за да не излага излишно дребните акционери на необмислен риск“, казва още той.

Наказанието за разпространение на погрешна или лъжлива информация, на което Казанова твърди, че е станал жертва, е до две години затвор и до 1,5 млн. евро глоба.

Казанова е сезирал за случая и белгийските власти.

Dexia не е първата банка, която е обект на подобни обвинения. В началото на март парижката прокуратура започна предварително разследване и на финансовите комуникации на Natixis след оплакване, подадено от около 100 дребни акционери.

Dexia е разследвана и от Европейската комисия заради спасителната помощ от Франция, Белгия и Люксембург за справяне с финансовата криза. Разследването на Брюксел е свързано с опасения за нарушаване на принципите на конкуренцията вследствие на наливането на средства в банката през септември.

В България Dexia е представена от Дексиа Комуналкредит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още