IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Полша поиска 20 млрд. долара кредитна линия от МВФ

Заемът ще увеличи резервите на Полската централна банка с около една трета

09:34 | 15.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Полша поиска 20 млрд. долара кредитна линия от МВФ

Полското правителство е поискало 20 млрд. долара заем от Международния валутен фонд (МВФ), които да използва като резерв за борба с последствията от икономическата криза, предаде Wall Street Journal.

Финансовият министър на Полша Яцек Ростовки заяви, че кредитната линия ще се използва за увеличаване на банковите резерви. Според него парите ще направят „имунната система на страната по-устойчива спрямо вируса на кризата и спекулативните атаки“.

Той допълни, че заемът ще увеличи резервите на централната банка с около една трета. Според него това не е „спешно финансиране, а по-скоро „допълнителен резерв“ за полската централна банка.

По време на срещата на групата на Г-20, която се проведе в началото на април в Лондон, страните се споразумяха да увеличат финансирането на МФВ три пъти до 750 млрд. долара.

Председателят на МВФ Доминик Строс-Кан заяви, че е много доволен от позитивната реакция на Полша спрямо новата „гъвкава кредитна линия“. Той допълни, че очаква и по-развитите икономики да се възползват от нея при нужда, за да укрепят международното доверие в новите средства на МВФ.

Полша е втората страна след Мексико, която се възползва от гъвкавата кредитна линия на МВФ. Тя е предназначена за стабилни икономики, които имат нужда от финансиране, но при по-облекчена процедура за отпускане на кредита. След отпускането на кредитната линия правителството на страната може да тегли пари, без да изпълнява специфичните изисквания на МФВ, какъвто е общият случай.

Полската злота остана стабилна на международните валутни пазари след новината. Ръководството на Полската централна банка заяви, че заемът от МВФ ще донесе по-голяма стабилност за местната валута, защото ще се превърне в буфер за финансовото министерство.

Наскоро полското правителство одобри план за стимулиране на икономиката на стойност 91,3 млрд. злоти или 31,4 млрд. долара, за да съживи икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още