IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street затвори "на червено"

Продажбите на дребно показаха по-рязък спад от очакванията, в резултат на което песимизмът надделя по време на днешната сесия

23:02 | 14.04.09 г.
Wall Street затвори "на червено"

Фондовата борса в Ню Йорк отвори днес на отрицателна територия, като основните индекси бяха оцветени в червено до самия край на сесията.

Причина за негативните настроения са икономическите данни за продажбите на дребно, които неочаквано отбелязаха по-рязък спад от очакванията на Wall Street.

През март месец продажбите във веригите магазини на дребно са отчели спад от 1,1%, което е най-рязкото понижение през последните три месеца. Очакванията бяха за спад на индикатора от едва 0,3 на сто.

Освен това цените на търговците на едро регистрираха спад от 1,2 на сто през март, в резултат на спада на цената на бензина, другите енергийни стоки и храната. Спадът на цените засилва опасенията, че бизнесът и потребителите ще продължат да се въздържат от покупки с цел пазаруване на евентуално по-евтини цени.

Спадът на американските индекси стана реалност въпреки новината от днес, че Goldman Sachs възнамерява да набере 5 млрд. долара чрез емитирането на акции с цел погасяване на дълга от 10 млрд. долара към правителството.

Освен това банката изненада пазарите, като съобщи, че нетната печалба за първите три месеца на годината възлиза на 1,8 млрд. долара, или 3,39 долара за акция при очаквана печалба от 1,64 долара за акция.

Обнадеждаващо изказване дойде от шефа на Фед Бен Бернанке, който заяви, че има признаци, че резкият спад на икономиката на САЩ се забавя, което загатва за навлизане в начална фаза на икономическо възстановяване.

„Фундаментално оптимистичен съм за нашата икономика“, заяви Бернанке, цитиран от Блумбърг. „Днешните икономически условия са тежки, но основите на нашата икономика са силни и ние не срещаме проблеми, които да не могат да бъдат преодоляни с проницателност, търпение и упоритост“, добави още Бернанке.

Умерен оптимист за бъдещото развитие на икономиката е и Барак Обама. В своя реч днес той заяви, че вижда признаци на икономически растеж.

Dow Jones Industrial Average изгуби 1,7% до 7 918 пункта, Nasdaq се понижи с 1,67% до 1 625 пункта, а S&P 500 отчете спад от 2% до 841 пункта.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 14.04.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още