IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бернанке вижда „плахи сигнали“ на подобрение на икономиката

Според шефа на Фед рецесията може би „отслабва“, а възстановяването зависи от финансовата стабилност

17:12 | 14.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бернанке вижда „плахи сигнали“ на подобрение на икономиката

Председателят на американския Федерален резерв Бен Бернанке заяви, че се наблюдават някои „плахи сигнали“, че рецесията може би отслабва. Специалистът обаче е предупредил, че надеждата за продължително възстановяване зависи от успеха на правителството да стабилизира финансовите пазари и да възстанови кредитните потоци, предава АР.

„В последно време наблюдаваме плахи сигнали, че острият спад в икономическата активност може би се забавя“, заяви Бернанке пред студенти в Атланта. „Уравновесяването на икономическата активност е първата стъпка към възстановяване на икономиката“, посочи специалистът.

Като окуражителни сигнали Бернанке посочи подобряването на данните за жилищния пазар и продажбите на автомобили, както и стабилизирането на потребителските разходи. Почти по време на изказването на централния банкер обаче официалната статистика изнесе данни за изненадващ спад в продажбите на дребно.

Бернанке обаче посочва, че със сигурност няма да се стигне до възстановяване на икономиката без стабилизация на финансовата система. В тази насока Фед постигал напредък и щял да продължи да работи по посока възстановяване на нормалното финансиране на кредитните пазари.

Към настоящия момент сред действията на Фед са понижаване на лихвения процент в близост до 0 и разработването на няколко програми за подпомагане на финансовия сектор, които до момента струват на централната банка над 1,2 трлн. долара, допълва информационната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 01.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още