IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пирати плениха още два кораба

След атаките на американските и френските специални части пиратите се заканиха да отмъстят

16:44 | 14.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Пирати плениха още два кораба

Сомалийски пирати са отвлекли нови два товарни кораба днес, съобщи Ройтерс.

Залавянето на гръцкия кораб Irene E.M. И на плаващия под флага на Того Sea Horse е ясен сигнал, че пиратите не са били разтревожени от двете атаки през последните дни на щатските и френските специални сили, при които са убити петима пирати.

Португалският военен кораб NRP Corte-Real е получил сигнал за помощ от Irene E.M., който е минавал през Аденския залив. Между сигнала и отвличането е имало едва три минути, се заявили за Ройтерс от португалския кораб, пояснявайки, че атаката е извършена през нощта, което е необичайно за пиратите. Те са използвали лунната светлина.

Гръцките власти са съобщили, че екипажът на Irene E.M. Се състои от 22 филипинци. Корабът е плувал от Йордания към Индия.

Вторият кораб е бил пленен няколко часа по-късно край бреговете на Сомалия. В понеделник пък бяха отвлечени две египетски рибарски лодки.

В неделя американските морски сили освободиха пленен капитан на кораб, убивайки трима пирати, които са го държали за заложник на борда на спасителна лодка. При атака на френски командоси в петък срещу пленена яхта бяха убити други двама пирати, както и заложник французин.

Пиратите изпратиха съобщения, че ще отмъстят за атаките и сега съществуват опасения за бъдещи кървави нападения. Досега пиратите обикновено се отнасяха добре с пленниците с надеждата да получат откуп за тях.

Много от пиратите имат бази в села и малки градове по крайбрежието на Сомалия и затова от щатското военно министерство планират сухоземни нападения.

Миналата година вниманието на света беше привлечено от отвличането на танкер от Саудитска Арабия, превозващ петрол за 100 млн. долара. Атаките на пиратите обаче продължават вече години и те все още държат около 260 заложници, от които близо 100 филипинци, на 17 пленени кораба. Жертва на пиратите станаха и 16 български моряци, за чието освобождаване се водят преговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още