IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Повишения на азиатските пазари без Япония

Компаниите от финансовия и добивния сектор бяха в основата на днешния ръст на индексите

12:19 | 14.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Повишения на азиатските пазари без Япония

Възходящото движение на повечето азиатски индекси продължи за четвърта поредна сесия. В основата на повишенията застанаха акциите на компаниите от финансовия и добивния сектор. Добрите финансови резултати на Goldman Sachs за първото тримесечие вдъхнаха надежда, че финансовият сектор се стабилизира, което доведе и до поскъпване на металите на международните стокови пазари.

Същевременно книжата на компаниите от автомобилната индустрия поевтиняха под натиска на новината, че General Motors трябва да се подготви за фалит до 1 юни, в случай че не успее да изготви работещ план за преструктуриране. Евентуалният фалит на американския автомобилен гигант ще засегне лошо японските производители на автомобилни части, но от друга страна ще създаде възможности за японските конкуренти в лицето на Toyota, Nissan и Honda.

Силните понижения в автомобилния сектор натежаха върху основния японски индекс Nikkei 225, който в крайна сметка завърши с понижение от 0,92 на сто до 8842,68 пункта. По-широкият Topix изгуби 0,65 на сто до 843,42 пункта, след като поскъпването на японската йена подхрани страховете, че износът на страната ще пострада.

Въпреки песимистичните настроения на борсата в Токио регионалният индекс MSCI Asia Pacific се движи с повишение от 0,8 на сто до 89,14 пункта. По този начин увеличението на показателя за последните три дни възлиза на повече от четири процента.

След четирите почивни дни се възобнови търговията в Австралия и Нова Зеландия, където индексите отчетоха повишения. Австралийският S&P/ASX 200 добави 2,2%, а в Нова Зеландия NZX 50 FF GROSS се увеличи с 1,1% след като стана ясно, че продажбите на дребно са се увеличили с 0,2% през февруари. Това е първото месечно повишение за последните пет месеца и дава надежда, че лихвените редукции и намаляването на данъците се отразяват благоприятно върху икономиката на Нова Зеландия.

С най-силни повишения се открои сесията в Хонконг, където основният борсов индекс Hang Seng добави 4,55 процента до 15580,20 пункта. В Китай CSI 300 се повиши с 0,8 на сто до 2676,87 пункта. Позитивен бе завършекът и на търговската сесия в Тайван, Южна Корея и Индия, където основните борсови индекси TAIEX, KOSPI и BSE SENSEX 30 добавиха съответно 0,6, 0,3 и 1,5 процента.

В Сингапур и Филипините борсовите индексите отстъпиха от вчерашните си позиции. Сингапур девалвира своята валута, след като стана ясно, че брутният вътрешен продукт на страната се е понижил с близо 20% за първото тримесечие на годината. Финансовите пазари в Тайланд бяха затворени поради национален празник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още