IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сингапур отчита рекордно свиване на икономиката си с 20 на сто

Изгледите за бързо възстановяване са слаби предвид продължаващата рецесия в ключовите търговски партньори на страната

11:42 | 14.04.09 г.
Сингапур отчита рекордно свиване на икономиката си с 20 на сто

Икономиката на Сингапур се сви с 19,7 на сто през първото тримесечие на 2009 г. спрямо предходните три месеца, което е най-голямото свиване за тримесечие, регистрирано някога в островния град – държава, предава BBC. 

Официалните данни показват, че икономиката е отчела спад от 11,5% в сравнение със същия период година по-рано. Сега от министерството на търговията и индустрията в страната очакват брутният вътрешен продукт (БВП) да намалее с 6-9% тази година за разлика от предишната прогноза за свиване в рамките на 2 до 5%.

„Предишните прогнози на министерството взеха под внимание вероятността за слабо първо тримесечие, но последните прогнози показват, че реалният ръст на БВП ще е много под предишните очаквания“, казват от министерството.

Производството в страната се е свило с 29 на сто през първите три месеца на годината в сравнение със същия период на миналата година, а износът през март се е понижил със 17 на сто.

Изгледите за бързо възстановяване също са слаби. „Предвид това, че повечето ключови търговски партньори на Сингапур са все още в рецесия, производственият сектор ще остане слаб до края на годината“, смятат от министерството.

„Все още очакваме някои признаци на стабилизация в края на 2009 г., но много леки“, коментират от финансовата институция Standard Chartered.

По-рано тази година Сингапур обяви пакет от стимули за 13,7 млрд. долара в опит да насърчи икономическата активност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още