IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Докато ОПЕК свива доставките на петрол, Русия и Бразилия заграбват позиции

Опитите на ОПЕК да изведе цените на петрола над 50 долара за барел се подкопават от другите големи играчи на пазара

11:02 | 14.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Докато ОПЕК свива доставките на петрол, Русия и Бразилия заграбват позиции

Големите участници на петролния пазар не успяват да достигнат до обща позиция относно количеството черно злато, което да бъде предложено на вносителите на суровината. Това става ясно от силното разграничение между подходите, които използват държавите от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) от една страна и Бразилия, Русия и САЩ от друга.

Докато от ОПЕК предприемат рекордно свиване на производството в опит да намалят предлагането и да увеличат цената на черното злато над 50 долара за барел, държави като Русия и Бразилия действат агресивно, увеличавайки предлагането си в опит да завладеят по-голям пазарен дял в САЩ.

Данните на американското енергийно министерство показват, че вносът от страните от ОПЕК е паднал с 818 хил. барела, или с цели 14 на сто през януари на годишна база. В същото време вносът от Бразилия е скочил двойно до 397 хил. барела дневно, а от Русия е нараснал почти десет пъти до 157 хил. барела на ден.

Относителният дял на Русия и Бразилия във вноса на САЩ е доста малък, но тенденцията на увеличение продължава и през февруари и март, съобщава Bloomberg. Tова показва ясна тенденция в опитите на двете страни да спечелят пазарен дял в страната без значение, че по този начин се подкопават усилията на големите износители за увеличение в продажната цена на петрола.

Като цяло през януари вносът на петрол в САЩ е паднал със 148 хил. барела дневно, но в същото време добивът вътре в страната е нараснал със 153 хил. барела дневно. В същото време се наблюдава силен спад на вноса от ОПЕК заради драстичните съкращения на добива на организацията.

На този фон вносителите на петрол в САЩ, които не членуват в организацията, са увеличили доставките си с 670 хил. барела дневно. Подобна тенденция може да се очаква и през следващите месеци, тъй като данните на енергийното министерство на Русия показват ръст на износа на петрол от 6,3 на сто през февруари и 2,2 на сто през март. В същото време износът на Бразилия е скочил двойно през разглежданите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още