IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът с 6% спад след прогнози за понижено търсене

Цената на суровия петрол падна до 49,03 долара за барел

20:49 | 13.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът с 6% спад след прогнози за понижено търсене

Петролът спадна до 49 долара за барел днес, след като Международната енергийна агенция (МЕА) понижи значително прогнозите си за търсене на петрол, анулирайки ефекта от данните, че вносът на суров петрол в Китай се е покачил до второто си най-високо ниво в историята.

От МЕА казаха в петък, че поръчките на петрол може да се понижат с 2,4 млн. барела на ден тази година в сравнение с 2008 г., след като темповете на понижение на консумацията на петрол достигнаха нива, последно регистрирани в началото на 80-те години, пише Ройтерс.

Цената на суровия петрол се понижи с 3,21 долара, или около 6%, до 49,03 долара за барел днес, докато брентът загуби 3 долара от стойността си до 51,06 долара.

Поради великденските празници днес бе първият ден на търговия след четвъртък, когато петролният пазар добави почти 6% към стойността си, след рали на Уол Стрийт.

Според анализатори инвестиционните капитали са започнали да се процеждат обратно към пазарите на суровини и всяко устойчиво възстановяване на фондовите пазари ще продължи да подкрепя петрола.

Въпреки това щатските фондови пазари отчитат спад днес, поради което петролните инвеститори бяха принудени да се фокусират върху петрола и ефектите от рецесията върху търсенето на горива.

Предварителни данни за търговията в Китай показват, че вносът на суров петрол се е покачил с над една четвърт от февруари до март до най-високото си ниво за последната година.

В контраст с икономическата слабост в други райони по света индустриалното производството в Китай отчете ръст от 8,3% през март от рекордно ниските 3,8% през първите два месеца на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още