IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Босна и Херцеговина започват преговори с МВФ за 1 млрд. евро заем

Бившата югославска република е изправена пред силен недостиг на средства

16:58 | 13.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Босна и Херцеговина започват преговори с МВФ за 1 млрд. евро заем

Мисия на Международния валутен фонд (МВФ) започва днес преговори за споразумение за отпускане на заем на стойност 1 млрд. евро на Босна и Херцеговина за покриване на бюджетния дефицит на страната, съобщи DPA.

Бившата югославска република е изправена пред силен недостиг на средства, тъй като световната криза доведе до намаление на държавните приходи.

Особено силно засегната е едната от двете части на страната - Федерация Босна и Херцеговина, която вече взе краткосрочен кредит в размер на 71 млн. евро от местни банки, за да покрие забавени плащания от 2008 г.

Приходите на Федерацията са намалели през първите два месеца на годината с 13,3 на сто на годишна база. Областта отделя годишно 232 млн. евро за пенсии и социални помощи за ветерани от войната от 1992-95 г.

Другата област в Босна и Херцеговина – Република Сръбска, се справя по-добре, тъй като все още разполага с около 500 млн. евро от приватизацията на телекомуникационни и петролни компании, с които да подкрепи бюджета си на стойност 852 млн. евро.

За периода 1998-2004 г. Босна и Херцеговина включва две споразумения с МВФ на стойност 240 млн. долара. В момента страната има 3 млрд. долара външен дълг, или около 17 на сто от брутния й вътрешен продукт.

По последни прогнози икономическият растеж тази година ще бъде 5,5 на сто, а инфлацията – 7,4 на сто, но тези цифри най-вероятно ще бъдат ревизирани в посока надолу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още