IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кипър налива 1 млрд. евро в банковата си система

Правителството ще депозира облигации със срок от осем месеца и обща стойност от 1 млрд. евро в местни банки

17:12 | 13.04.09 г.
Кипър налива 1 млрд. евро в банковата си система

Кипър планира да налее 1 млрд. евро в банковата си система следващата седмица като част от мерките за смекчаване на влиянието на световната кредитна криза върху страната, съобщи финансовият министър Харилаос Ставракис, цитиран от Bloomberg.

Правителството ще депозира облигации със срок от осем месеца и обща стойност от 1 млрд. евро в местни банки, за да рефинансира дълга си, казва Ставракис. Емисията облигации идва след обявяването на друг план за продажба на облигации за 1 млрд. евро и срок от 5 години на международните пазари в следващите три месеца.

Банките ще могат да използват депозираните облигации като обезпечение на заеми от Европейската централна банка и централните банки на страните, които използват еврото, при лихва от 1,25 на сто, обяснява Ставракис.

Необходимостта на Кипър от заемни средства се увеличава от финансовата криза, която води до спад в приходите от туризъм и от продажба на имоти. Около 2,3, млрд. евро от държавния дълг на обща стойност 3,9 млрд. евро са с падеж през следващите две години и половина, сочат данни на Bloomberg.

„Целта е да предизвикаме спад в лихвите по кредитите в Кипър, за да насърчим бизнес инвестициите в тези трудни времена“, казва Ставракис. Освен това правителството ще популяризира чрез медиите веднъж месечно средните лихвени проценти при кредитиране, предлагани от местните банки, за да ги насърчи да понижават разходите за ползване на заемни средства, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още