IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръст на азиатските пазари за трета поредна сесия

Повишенията бяха продиктувани от новите мерки за противодействие на икономическата криза в Япония и Китай

12:37 | 13.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ръст на азиатските пазари за трета поредна сесия

Азиатските индекси отчетоха повишения за трета поредна сесия, след като стана ясно, че китайското правителство планира да разработи допълнителни мерки за стимулиране на икономиката, а кредитирането в страната се е увеличило с рекорден темп през март.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се движи с повишение от 0,3 на сто до 88,26 пункта. Това е най-високата стойност на показателя от 12 януари досега по данни на Bloomberg.

Борсовата търговия в Китай приключи с повишения, за които допринесе новината, че правителството възнамерява да разработи допълнителни мерки за стимулиране на икономиката. Китайският индекс CSI 300 се повиши с 2,4 на сто до 2656,52 пункта.

Първите признаци за възстановяване на китайската икономика не успяха да разколебаят министерския съвет на Китай, който на 15 април ще обсъди допълнителни мерки за стимулиране потреблението на домакинствата. Досега китайското правителство е похарчило 585 млрд. долара за съживяване на икономиката.

Намерението на Китайската народна банка да разхлаби допълнително паричната политика също зарадва инвеститорите, които се опасяваха, че централната банка може да прибегне до по-консервативни мерки, след като през март темпът на отпускане на нови заеми се увеличи силно.

На фондовата борса в Токио настроенията бяха смесени, като основният борсов индекс Nikkei 225 завърши с понижение от 0,44 на сто до 8924,43 пункта. По-широкият Topix добави 0,4 на сто до 848,97 пункта, след като стана ясно, че новият икономически план на премиера Таро Асо предвижда 1,6 трлн. йени за инвестиции в нисковъглеродни енергийни технологии, 1,9 трлн. йени за насърчаване на заетостта и 370 млрд. йени субсидии за покупка на нови автомобили.

С повишения приключи и борсовата сесия в Тайван, Индия и Малайзия, където основните борсови индекси добавиха съответно 1,3%, 0,7% и 0,1%.

В Индонезия борсовият индекс Jakarta Composite се повиши с 4,6% до седеммесечен връх, а рупията поскъпна, след като стана ясно, че президентът на страната Сусило Бамбанг Юдойоно и неговата демократическа партия може да формират коалиция с Ислямската партия за просперитет и справедливост. Това затвърди очакванията, че президентът ще увеличи размера на средствата, които се отделят за насърчаване на икономиката

В Сингапур Straits добави 2,1% въпреки новите прогнози, че брутният вътрешен продукт на страната се е свил с близо 9 на сто за първите три месеца на годината. Това ще бъде четвъртото поредно тримесечие на икономически спад, след като свиването на производствената активност и износът доведоха до свиване на БВП с 16,4 процента през последните три месеца на изминалата година.

С минимални изменения завърши борсовата сесия в Южна Корея, където KOSPI добави 0,2%, но другият основен борсов бенчмарк KRX 100 загуби 0,2%. В Хонконг, Австралия и Нова Зеландия пазарите бяха затворени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още