IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ настояват GM да бъде приведена в пълна готовност за обявяване на фалит

Ако не постигне споразумение с облигационерите и профсъюзите, GM ще трябва да бъде поготвена за фалит

12:15 | 13.04.09 г.
САЩ настояват GM да бъде приведена в пълна готовност за обявяване на фалит

Финансовото министерство на САЩ настоя закъсалия автомобилен производител General Motors (GM) да подготви всичко необходимо за обявяване на фалит с краен срок 1 юни въпреки обществената позиция, че компанията може да се справи чрез реорганизация извън съда, съобщава New York Times.

Приканването цели GM да е подготвена за фалит, в случай че не постигне споразумение с облигационерите да трансформира 28 млрд. долара дълг в акции на компанията и да си осигури необходимите отстъпки от профсъюза на автомобилните работници.

Една от възможностите, които се дискутират, е да бъде създадена нова компания, която ще купи „добрите“ активи на GM веднага щом компанията обяви фалит. „Лошите активи“, в това число нерентабилни марки, нежелани фабрики и здравно-осигурителни задължения, ще бъдат оставени в старата компания, която ще бъде ликвидирана за няколко години.

Служители от финансовото министерство обмислят варианта, при който „добрата GM” ще премине през процедура за защита от фалит за период от до две седмици, използвайки 5 до 7 млрд. долара федерални средства, предава изданието, цитирайки източник, близък до обсъжданията.

Останалата част от GM може да се нуждае от цели 70 млрд. долара правителствено финансиране и дори повече, за да бъдат погасени здравно-осигурителните задължения на компанията и ликвидация на фабриките, пише MarketWatch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още