IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нови мерки за стимулиране на икономиката на Китай

Китайският премиер Уън Дзябао смята, че икономиката на страната се намира в много по-добро състояние, отколкото мнозина предполагат

11:45 | 13.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Нови мерки за стимулиране на икономиката на Китай

Китайското правителство подготвя нов пакет мерки за стимулиране на икономиката, като увеличаването на потребителските разходи ще бъде главен приоритет, предаде агенция Ройтерс.

Предишните усилия на властите бяха възнаградени, след като стана ясно, че предлагането на нови кредити се е увеличило с рекорден темп през март, а индустриалното производство се е възстановило от рекордно ниските нива за първите два месеца на годината.

Китайският премиер Уън Дзябао заяви, че икономиката на страната се намира в много по-добро състояние, отколкото мнозина предполагат. В подкрепа на своята теза той изтъкна, че индустриалното производство на страната се е увеличило с 8,3 процента през март след рекордно ниския месечен ръст от 3,8 на сто за първите два месеца на годината.

По време на срещата на лидерите на азиатските страни, която се проведе тази събота, Уън Дзябао призна, че китайската икономика все още е изправена пред големи изпитания. Прогнозираният ръст за тази година възлиза на поне 5 процента, което е много повече от очакванията за която и да е друга голяма страна. Въпреки това растежът на брутния вътрешен продукт ще бъде много под нивата от 2008 и 2007 г., когато икономиката се увеличи съответно с 9 и 13 на сто.

През уикенда също стана ясно, че Китайската народна банка разхлабва допълнително паричната политика, за да продължи да увеличава ликвидността на банковата система.

От информацията, публикувана на интернет страницата на централната банка, става ясно, че ръководството си е поставило за цел да увеличи достъпа до кредитен ресурс за определени сектори от икономиката, в това число земеделието и малките и средни предприятия. Новината тушира опасенията на някои анализатори, че банката може да прибегне до затягане на паричната политика, след като темпът на отпускане на нови заеми се увеличи силно през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още