IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола падна под 52 долара

Брентът продължава да се търгува с премия от близо 2 долара спрямо американския лек суров петрол

09:36 | 13.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола падна под 52 долара

Цената на американския лек суров петрол падна под 52 долара за барел в часовете на днешната електронна търговия, след като Международната енергийна агенция (МЕА) съобщи, че очаква потреблението на суровината през тази година да се свие до най-ниското си ниво за последните пет години.

Според МЕА дневното потребление на петрол ще намалее с 2,4 млн. барела до 83,4 млн. барела през 2009 г. Понижението се равнява приблизително на количеството петрол, което Ирак произвежда всеки ден. В доклада на МЕА се казва още, че търсенето на петрол ще се понижи с 2,8 процента, а световната икономика – с 1,4 процента през тази година.

В четвъртък цената на петролните фючърси с доставка през май се повиши с 2,86 долара до 52,24 долара за барел, а търговия в петък нямаше поради католическия Великден. В Лондон цената на барел петрол тип брент се повиши с 1 цент до 54,07 долара за барел.

В часовете на днешната електронна търговия на Нюйоркската стокова борса цената на барел лек суров петрол се понижава с 1,3 процента до 51,55 долара. Миналата седмица цената на петролните фючърси се понижи с 0,5 процента и по този начин прекъсна сесията от седем поредни седмици на повишение. Котировките на петрола са се повишили с 16 процента от началото на годината, след като се сринаха с 54 процента през 2008 г., предава Bloomberg.

Цената на барел петрол тип „Брент“ се понижава с 0,7 процента до 53,71 долара за барел на Лондонската международна петролна борса. Брентът продължава да се търгува с премия от близо 2 долара спрямо американския лек суров петрол. Причината за това се крие в големите петролни запаси на САЩ, които достигнаха най-високото си ниво от юли 1993 г. досега съгласно данните на Енергийното министерство на САЩ. Наличието на толкова големи запаси оказва натиск върху цената на тексаския лек суров петрол, която обикновено е по-висока от тази на брента поради по-високото му качество и по-ниското съдържание на сяра.

Търговията с петролните фючърси с доставка през май ще приключи на 21 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още